Malgorzata Kidawa-Blonska cere boicotarea alegerilor prezidenţiale din Polonia

Publicat:

Principala candidată a opoziţiei la alegerile prezidenţiale din Polonia, Malgorzata Kidawa-Blonska, a chemat duminică la boicotarea scrutinului prevăzut pentru luna mai din cauza pandemiei COVID-19 şi şi-a suspendat total campania electorală, informează Reuters, potrivit agerpres.

Partidul naţionalist de dreapta Lege şi Justiţie (PiS) a refuzat, până în prezent, apelurile de amânare a alegerilor din 10 mai şi a stârnit nemulţumirea opoziţiei prin introducerea votului prin poştă cu mai puţin de şase luni înaintea scrutinului electoral, măsură calificată ca neconstituţională de criticii regimului de la Varşovia.


Citeşte şi: Donald Trump PRELUNGEŞTE măsurile de distanţare socială

“Să boicotăm aceste alegeri. Polonezii rămân acasă, viaţa voastră este cel mai important lucru”, a declarat presei Malgorzata Kidawa-Blonska, candidată la preşedinţie din partea Platformei Civice de centru-dreapta (PO). Ea a cerut, de asemenea, ca şi alţi candidaţi să îşi suspende campania electorală.

Apelul politicienei poloneze vine pe fondul protestelor din partea mai multor primari, care au afirmat că va fi imposibilă organizarea în mai a votulului, în condiţii de siguranţă.

Duminică, Lukasz Komoniewski, primarul oraşului Bedzin din sudul Poloniei, a scris pe Facebook că nu va semna actele care să permită organizarea alegerilor.

Actualul preşedinte, Andrzej Duda, un aliat PiS, are un avans confortabil în sondajele de opinie, iar alegerea sa este crucială pentru guvern, care speră să îşi pună în aplicare agenda socială conservatoare, şeful statului având drept de veto în procesul legislativ.

Citeşte şi: Harry şi Meghan sunt pe cont propriu în California. SUA nu le vor plăti protecţia!

Criticii afirmă că PiS doreşte să organizeze alegerile în mai pentru a valorifica poziţia actuală puternică a preşedintelui Duda şi să evite o eventuală scădere a popularităţii în cazul unei proaste gestionări a consecinţelor generate de pandemia COVID-19.

Conform unui sondaj de opinie dat publicităţii miercuri, aproximativ 3/4 din polonezi consideră că scrutinul ar trebui amânat. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.