X

Mali: Preşedintele în exerciţiu Keïta, reales într-un nou mandat de cinci ani

Preşedintele în exerciţiu al Mali Ibrahim Boubacar Keïta a fost reales într-un nou mandat de cinci ani, cu 67,17% din voturile exprimate în turul doi, şi l-a învins pe opozantul Soumaïla Cissé (32,83%), a anunţat joi ministrul Administraţiei teritoriale Mohamed Ag Erlaf, relatează AFP, potrivit news.ro .

Potrivit acestor rezultate oficiale definitive, care urmează să fie validate de Curtea Constituţională, Keïta a obţinut 1.798.632 de voturi, iar liderul opoziţiei 879.235.

Citește și : Rusia examinează luarea unor măsuri ca răspuns la sancţiunile SUA asupra Phenianului (Interfax)

Nivelul participării la scrutinul de pe 12 august a fost de 34,54%, a precizat ministrul la televiziunea publică ORTM.

Cu scorul de 41,70% din sufragiile exprimate în primul tur, pe 29 iulie, Keïta dispunea de un avans confortabil faţă de Soumaïla Cissé, care a fost ales de doar 17,78% dintre participanţii la scrutin şi nu a reuşit să unească opoziţia să-l susţină.

Keïta urmează să preia mandatul pe 4 septembrie, cu dificila sarcină de a relansa acordul de pace încheiat în 2015 cu fsta rebeliune dominantă tuaregă, într-o ţară care se confruntă în continuare cu ameninţarea jihadistă, în pofida celor cinci ani de intervenţii militare internaţionale.

Citește și : Ayatollah Ali Khamenei admite că a făcut o greșeală în negocierile privind Acordul Nuclear semnat în 2015

În 2015, cei doi s-au înfruntat în al doilea tur, iar Keïta, cunoscut şi drept “IBK”, a obţinut o victorie cu 77,6% din sufragii.

În orele dinaintea anunţării rezultatului, Internetul nu era accesibil la Bamako pe reţelele mobile ale principalilor operatori din ţară, au constatat jurnalişti AFP.

Tags: Ibrahim Boubacar KeïtaMaliMohamed Ag ErlafrealesSoumaïla Cissé
Categorii: Știrile zilei