Mali RUPE acordurile de apărare cu Franţa

Publicat:

Junta la putere în Mali a anunţat luni seară că rupe acordurile de apărare cu Franţa şi partenerii ei europeni, o nouă manifestare a deteriorării relaţiilor dintre Bamako şi foştii săi aliaţi în lupta împotriva jihadiştilor, relatează marţi France Presse, potrivit agerpres.

Punând în aplicare o ameninţare lansată de luni de zile, autorităţile dominate de militarii care au ajuns la putere prin forţă în august 2020 au anunţat că “denunţă” Acordurile cu privire la statutul forţelor (aşa-numitele SOFA – Status of Forces Agreement) care stabilesc cadrul legal pentru prezenţa în Mali a forţelor franceze Barkhane şi europene Takuba, precum şi tratatul de cooperare în domeniul apărării încheiat în 2014 între Mali şi Franţa.


Citeşte şi: Rusia vrea să anexeze noi teritorii ucrainene – Black News

Într-un comunicat citit la televiziunea naţională, purtătorul de cuvânt al guvernului, colonelul Abdoulaye Maiga, a invocat “atacurile flagrante” din partea Franţei, angajată militar în ţară din 2013, la suveranitatea naţională.

El a citat “atitudinea unilaterală” a Franţei când a suspendat operaţiunile comune între forţele franceze şi maliene în iunie 2021, anunţarea din februarie 2022, “din nou fără nicio consultare a părţii maliene”, a retragerii forţelor Barkhane şi Takuba, precum şi “încălcările multiple” ale spaţiului aerian de către aparatele franceze, în ciuda instituirii de către autorităţi a unei zone de interdicţie aeriană deasupra unei mari părţi a teritoriului.

“Având în vedere aceste deficienţe grave, precum şi atacurile flagrante la adresa suveranităţii naţionale a Mali, guvernul Republicii Mali decide să denunţe tratatul de cooperare în materie de apărare din 16 iulie 2014”, a declarat el.

Autorităţile maliene au notificat luni după-amiază autorităţilor franceze această denunţare care va intra în vigoare la şase luni de la această notificare, a precizat el.

În schimb, cu “efect imediat” autorităţile maliene denunţă SOFA, din martie 2013, care încadrează angajamentul forţei franceze Serval, apoi Barkhane, precum şi protocolul adiţional din martie 2020 care se aplică detaşamentelor europene ale Takuba, regruparea unităţilor speciale europene iniţiată de Franţa, a spus el.

Nicio reacţie oficială nu a fost obţinută iniţial la Paris.

Anunţul autorităţilor de la Bamako înveninează şi mai mult relaţiile dintre doi foşti aliaţi care au luptat împreună împotriva contagiunii jihadiste din nordul acestei ţări sărace şi fără ieşire la mare. De atunci, aceasta a ajuns în Niger şi Burkina Faso vecine şi ameninţă să se răspândească şi mai la sud, până în Golful Guineei. Ea a ucis mii de civili şi combatanţi în Mali şi a lăsat ţara aproape de colaps.

Relaţiile dintre Bamako şi Paris s-au degradat după cea de-a doua lovitură de stat condusă de colonei în mai 2021 împotriva unui preşedinte şi a unui prim-ministru pe care ei înşişi îi instalaseră, apoi revocarea de către colonei a angajamentului lor de a preda puterea civililor în februarie 2022.

Tensiunile au crescut pe măsură ce junta s-a apropiat de Rusia. Franţa şi aliaţii săi acuză autorităţile maliene că au apelat la serviciile controversatei companii private ruseşti Wagner. Guvernul contestă şi vorbeşte despre colaborarea veche de la stat la stat.

Mali l-a expulzat pe ambasadorul Franţei în ianuarie.

Deja la momentul respectiv, ministrul afacerilor externe Abdoulaye Diop avea în vedere denunţarea, dacă era cazul, a tratatului de cooperare. Mali a cerut amendamente în decembrie, argumentând că anumite prevederi sunt contrare suveranităţii naţionale.

Citeşte şi: Zelenski acuză Rusia că a UITAT lecţiile celui de-al doilea război mondial – Black News

Săptămâna trecută, junta a acuzat armata franceză de “spionaj” şi “subversiune” după difuzarea de către statul major francez a unor videouri filmate de o dronă în apropierea bazei Gossi (centru), returnată în aprilie de către Franţa.

La două zile după această restituire, armata franceză a publicat, pentru a contracara ceea ce a descris drept un “atac informaţional”, un video despre ceea ce spunea că ar fi mercenari ruşi care îngropau cadavre în apropierea acestei baze pentru a acuza Franţa de crime de război.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Președinta Sandu merge în Marea Britanie

Președinta Sandu merge în Marea Britanie Președinta Maia Sandu efectuează, în perioada 17 – 18 iulie, o vizită oficială în Marea Britanie, anunță serviciul...

Reguli mai flexibile pentru schimburile comerciale dintre R. Moldova și statele din zona euro-mediteraneeană

Reguli mai flexibile pentru schimburile comerciale dintre R. Moldova și statele din zona euro-mediteraneeană Agenții economici din Republica Moldova vor putea să participe mai activ...

Moldova va primi un grant pentru construcția locuințelor sociale eficiente energetic

Moldova va primi un grant pentru construcția locuințelor sociale eficiente energetic Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va acorda țării noastre un grant în valoare...

Tentative de corupere la vamă

Tentative de corupere la vamă Polițiștii de Frontieră au denunțat două tentative de corupere în PTF comun Palanca-Maiaki-Udobnoe și în PTF Tudora. Citește și: Nordul țării...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.