Mallorca, paradisul aglomerat. Turismul record din Spania amenință stilul de viață al localnicilor

Publicat:

Mallorca, paradisul aglomerat. Turismul record din Spania amenință stilul de viață al localnicilor

Realitatea din spatele turismului de succes din Spania este una din ce în ce mai tensionată. Insula Mallorca, de exemplu, se confruntă cu un val masiv de turiști, care amenință stilul de viață al locuitorilor, potrivit BBC.

Plajele sunt pline ochi, găsirea unui loc de parcare este o misiune imposibilă, iar atmosfera aglomerată te face să te simți ca într-un val oceanic. Hotelurile, restaurantele și barurile funcționează la capacitate maximă, generând venituri record, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Sonia Ruiz, o localnică în vârstă de 31 de ani, care locuiește cu chirie, spune pentru BBC că fiul ei de patru ani, negociază diversele tobogane din locul de joacă, cu ceilalți copii, pentru a se juca.

Proprietarul ei le-a cerut să plece și ea spune că găsirea unui loc nou este aproape imposibil. „În fiecare zi caut și în fiecare zi îmi dau seama că chiria este mai mare”, spune ea.

Chiar opresc oamenii pe stradă și îi întreb dacă au ceva pentru că se apropie ziua când va trebui să părăsesc apartamentul și mă văd pe mine și pe fiul meu fără adăpost pentru că nu există absolut nimic”.

Sonia și partenerul ei sunt despărțiți, dar au fost forțați să locuiască împreună pentru că individual nu își pot permite costul chiriei, în ciuda faptului că ei câștigă 2.400 de euro pe lună.

Îți cer depozite de câteva luni. Unii chiar mi-au spus că nu vor copii, nu vor animale. Și atât de mulți oameni caută”, referindu-se la cerințele proprietarilor de apartamente.

La fel ca mii de spanioli din Mallorca, Sonia protestează în acest weekend împotriva creșterii turismului care este cauzat de scăderea nivelului de trai în rândul populației locale. Și ea face parte dintr-o mișcare numită „Menys Turisme, Més Vida”, sau „Mai puțin turism, mai multă viață”.

Activiștii spun că creșterea costurilor locuințelor este determinată de un număr mare de case și apartamente cumpărate de străini sau cel puțin închiriate acestora pentru o mare parte a verii.

Este imposibil să susținem un astfel de model”, explică activistul Pere Joan Femenia, în vârstă de 25 de ani, din capitala Palma de Mallorca.

El spune că nu numai că numărul fără precedent de vizitatori scot localnicii de pe piața imobiliară și, de asemenea, folosesc spațiile publice, serviciile publice și resursele naturale.

Pere și-a început activismul în urmă cu cinci ani ca parte a mișcării climatice a Gretei Thunberg, dar atenția sa s-a mutat pe costul vieții pentru apropiații săi din insulă. „Afacerile trec de la vânzarea de produse tradiționale la multinaționale care vând înghețată și ne pierdem identitatea. Vrem să ne păstrăm cultura”, spune el.

Pere arată că numai puțin de 12.000 de vizitatori ajung pe insulă, în fiecare zi, aduși de navele de croazieră.

El spune că este un mit că Mallorca are nevoie de un turism în continuă expansiune pentru a supraviețui și că realitatea este că mulți localnici se pregătesc să plece definitiv pentru că nu își mai permit traiul de acolo.

Pere susține că limitarea zborurilor care sosesc pe insulă, dar și reducerea numărului de vase care aduc turiști, va micșora imediat presiunea asupra insulei.

Institutul Național de Statistică din Spania spune că anul trecut 14,4 milioane de turiști străini au vizitat Insulele Baleare, dintre care Mallorca este de departe cea mai mare, urmată de Menorca și apoi de Ibiza.

Institutul spune că numărul vizitatorilor internaționali în arhipelag a crescut cu 9,1% față de 2022, în timp ce cheltuielile lor au crescut și mai mult, cu 16,4%. Când sunt luați în considerare și vizitatorii spanioli, activiștii susțin că anul acesta numărul turiștilor ar putea crește la 20 de milioane în Baleare.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Turiștii, atacați cu pistoale cu apă de localnici

Anul acesta furia în rândul multor localnici atinge un nou nivel . În Barcelona, de exemplu, vizitatorii au fost udați cu pistoale cu apă.

Au avut loc demonstrații în altă parte pe continent, în Malaga, precum și în Insulele Canare. Unele ziare britanice au întocmit liste cu „locuri ostile de vacanță” de evitat în vara lui 2024. Pe o plajă plină din Magaluf, destinația de lungă durată aleasă de milioane de turişti britanici, familia Green din Rotherham vâsleşte fericită.

„Oamenii călătoresc în jurul lumii și asta este. Fără turiști, nu ar exista locuri de muncă, salarii, nici acum. Ei se bazează pe asta, nu-i așa?”, spune un turist.

 

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

China vrea să construiască o cale ferată subacvatică către SUA

China vrea să construiască o cale ferată subacvatică către SUA China are în prezent una dintre cele mai extinse și impresionante rețele feroviare de mare...

Mitul celor doi litri de apă pe zi. Medic: ‘Pacienții cu hipertensiune dacă beau doi litri pe zi s-au umflat’

Mitul celor doi litri de apă pe zi. Medic: 'Pacienții cu hipertensiune dacă beau doi litri pe zi s-au umflat' Ideea că trebuie să bem...

JO 2024: Papa Francisc salută puterea unificatoare a sportului

JO 2024: Papa Francisc salută puterea unificatoare a sportului Papa Francisc a salutat duminică puterea unificatoare a sportului, înaintea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la...

Referendum în Ucraina pentru pace? Kliciko avertizează: ‘Ar fi un coșmar, dacă ar trebui să ne luptăm încă doi ani’

Referendum în Ucraina pentru pace? Kliciko avertizează: 'Ar fi un coșmar, dacă ar trebui să ne luptăm încă doi ani' Probabil că Ucraina va fi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.