X

Malta a salvat 100 de migranți de la o moarte sigură

Forţele armate malteze au anunţat miercuri că au recuperat două corpuri şi 100 de supravieţuitori de pe o ambarcaţiune cu migranţi aflată în dificultate, în timp ce continuă o dispută în legătură cu soarta a 177 de migranţi salvaţi săptămâna trecută de paza de coastă italiană, relatează dpa, potrivit agerpres.

O barcă aflată la 68 de mile marine (126 kilometri) sud de Malta “lua apă şi era în pericol iminent de scufundare. 100 de persoane erau bord. Ambarcaţiunea transporta de asemenea 2 corpuri neînsufleţite. Persoanele aflate la bord au fost salvate”, au declarat forţele armate malteze.

Citește și: Cutremur neobișnuit de puternic în Venezuela – VIDEO

Între timp, nava pazei de coastă italiene Diciotti a rămas în portul sicilian Catania, fără permisiunea de a debarca cele 177 de persoane salvate în urmă cu şase zile în apele malteze.

Ministrul italian de interne, Matteo Salvini, liderul partidului eurosceptic de extremă-dreaptă Liga, a declarat că nu va lăsa pe nimeni să debarce de pe Diciotti până nu se va ajunge la o înţelegere cu alte ţări din Uniunea Europeană care să-i preia pe migranţi.

Operaţiuni similare de redistribuire au avut loc în ultimele săptămâni, dar marţi Salvini a acuzat mai multe ţări ale UE care au promis să-i preia pe unii dintre migranţii debarcaţi în Sicilia luna trecută că nu îşi respectă promisiunile.

Citește și: Șeful campaniei lui Trump, VINOVAT de fraudă bancară și fiscală

Malta a fost printre ţările acuzate, dar guvernul său a declarat miercuri că “autorităţile italiene nu au oferit nicio procedură concretă pentru ca Malta să o urmeze” şi să îşi îndeplinească angajamentele.

În schimb, guvernul maltez a notat că Italia încă nu a luat cota de migranţi aflaţi la bordul unei ambarcaţiuni ce a acostat în Malta pe 27 iunie, “în pofida eforturilor depuse de autorităţile malteze pentru a finaliza acest proces cu autorităţile italiene”.

Tags: MaltamigrantiSiciliaUniunea Europeană (UE)
Categorii: Diaspora