Malware-ul de spionaj Pegasus, utilizat în conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan (ONG)

Publicat:

Cel puţin o duzină de jurnalişti armeni, angajaţi ai unor ONG-uri şi oficiali armeni au avut telefoanele piratate cu malware-ul de spionaj Pegasus în timpul conflictului cu Azerbaidjanul, potrivit unui raport publicat de organizaţia Access Now şi citat joi de France Presse, potrivit agerpres

Acest program de calculator conceput de compania israeliană NSO Group poate prelua controlul asupra unui smartphone şi permite accesul de la distanţă la date, microfon şi cameră.


Citește și :  Joe Biden a comemorat victimele atacului armat dintr-o şcoală din Uvalde

Potrivit ONG-ului Access Now, care apără drepturile utilizatorilor de internet, aceasta este prima utilizare documentată a programului de calculator Pegasus într-un conflict militar internaţional.

Armenia şi Azerbaidjanul, foste republici sovietice, au luptat pentru controlul regiunii disputate Nagorno-Karabah în două războaie, unul în anii 1990 şi celălalt în 2020.

În ciuda unei încetări a focului sub egida Moscovei, ciocniri izbucnesc regulat la graniţa dintre cele două ţări.

Ancheta Access Now, realizată împreună cu alte ONG-uri şi grupuri de cercetare, a putut confirma că 12 persoane au fost vizate de Pegasus în perioada octombrie 2020 – decembrie 2022.

Printre acestea, responsabila armeană pentru drepturile omului Kristinne Grigorian, mai mulţi jurnalişti de la Radio Free Europe şi un reprezentant al Naţiunilor Unite.

Printre victime se numără şi Anna Naghdalian, purtătorul de cuvânt al Ministerului armean de Externe în timpul conflictului. Ea a fost avertizată în 2021 de Apple că telefonul ei ar putea fi atacat.

“Pentru prima dată, m-am simţit vulnerabilă şi îngrijorată de integritatea informaţiilor mele personale şi profesionale”, a declarat ea pentru AFP.

Access Now a spus că nu poate fi sigură cine a efectuat spionajul, mai ales că atât Armenia, cât şi Azerbaidjanul au implementat sisteme de supraveghere în trecut.

“Deşi natura clandestină (a acestei tehnologii) arată că nu există întotdeauna urme clare care să conducă la un autor, faptele şi precedentele indică autorităţile azere”, a declarat pentru AFP Giulio Coppi, un responsabil al ONG-ului.

Pentru organizaţie, un moratoriu se impune asupra vânzării unor astfel de software-uri atât timp cât acestea nu sunt în conformitate cu legislaţia internaţională.

Citește și : C.Q. Brown este noul şef de stat-major al SUA

“Furnizarea de programe spion Pegasus autorităţilor uneia sau altei ţări în contextul unui conflict violent implică un risc substanţial de a facilita şi de a contribui la grave încălcări ale drepturilor omului şi chiar crime de război”, scrie ONG-ul în raport.

NSO Group este subiectul a numeroase procese, din partea Apple şi a altor companii. În iulie 2021, o investigaţie a scos la iveală o listă cu peste 50.000 de nume susceptibile să fi fost monitorizate prin Pegasus, inclusiv şefi de stat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Numărul corturilor de prim ajutor va fi suplinit

Numărul corturilor de prim ajutor va fi suplinit Primăria municipiului Chișinău va suplini numărul punctelor de prim ajutor amplasate în cele cinci sectoare ale Capitalei,...

Un om a murit într-un accident grav

Un om a murit într-un accident grav Grav accident rutier s-a produs în seara zilei de duminică, 7 iulie, în satul Trebisăuți din raionul Briceni....

Căruțaș mort beat la Călărași

Căruțaș mort beat la Călărași Polițiștii de patrulare au oprit la timp în trafic un căruțaș în stare de ebrietate, care putea provoca o...

S-au luat la pumni şi picioare chiar în mijlocul intersecţiei

S-au luat la pumni şi picioare chiar în mijlocul intersecţiei Bătaie la o intersecție din capitală. Imaginile au fost publicate de activiștii de la „StopHam...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.