X

Mama lui Viktor Bout le cere lui Biden şi Putin să-i elibereze fiul

Mama celebrului traficant rus de arme încarcerat în SUA, Viktor Bout, le-a cerut preşedinţilor Joe Biden şi Vladimir Putin să ajungă la o înţelegere cu privire la eliberarea fiului său, a relatat luni agenţia Ria Novosti, transmite AFP, potrivit agerpres.

“Am aproape 85 de ani şi dacă (fiul meu) va trebui să execute a doua jumătate a pedepsei în Statele Unite, nu voi mai fi acolo” când va fi eliberat, a scris Raisa Bout într-o scrisoare publicată de agenţia rusă.

Citeşte şi: Liderul Boko Haram S-A SINUCIS – Black News

“Vă cer ca mamă care îşi aşteaptă fiul de ani îndelungaţi: înţelegeţi-vă într-un fel sau altul pentru ca fiul meu să se poată întoarce”, a adăugat ea.

Raisa Bout i-a mai îndemnat pe cei doi lideri să se gândească “la familiile ruse şi americane” ale căror rude sunt încarcerate la rivalul geopolitic.

Vladimir Putin şi Joe Biden se vor întâlni pentru prima dată la 16 iunie la Geneva, având pe agendă numeroase subiecte de discuţie, pe fondul relaţiilor tensionate, iar mai mulţi deţinuţi sau apropiaţi ai lor au profitat de ocazie pentru a invita Washingtonul şi Moscova să ia în considerare soarta celor închişi.

Astfel, Paul Whelan, american închis în Rusia pentru spionaj, dar care se declară nevinovat, i-a cerut săptămâna trecută preşedintelui Biden să se înţeleagă cu omologul său rus cu privire la un schimb de deţinuţi. De asemenea, Konstantin Iaroşenko, pilot deţinut în SUA pentru trafic de droguri, a trimis o scrisoare Ambasadei americane pentru a cere să fie graţiat.

Viktor Bout, arestat în Thailanda în 2008, într-o acţiune a agenţilor americani, ispăşeşte o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în Statele Unite.

Citeşte şi: Doi morţi şi cinci răniţi după explozia unei maşini-capcană în Libia (VIDEO) – Black News

Fost militar şi poliglot, Bout a profitat de căderea blocului de est şi a URSS pentru a se lansa în vânzarea de arme sovietice la preţuri mici, echipând astfel beligeranţi din lumea întreagă, de la combatanţi în conflicte civile africane şi din Orientul Mijlociu până la gherile columbiene. Viaţa sa ieşită din comun a inspirat de altfel pelicula “Lord of War”, în care Nicolas Cage joacă rolul unui traficant cinic de arme.

Moscova denunţă de multă vreme încarcerarea sa, ceea ce a generat suspiciuni că Bout ar fi putut acţiona cu consimţământul cel puţin tacit al unor responsabili ruşi, notează AFP.

Tags: Joe BidenKonstantin IaroşenkoRaisa BoutrusiaSUAThailandaViktor BoutVladimir Putin
Categorii: Știrile zilei