Mâncarea care poate provoca cancer după o singură înghițitură

Publicat:

Mâncarea care poate provoca cancer după o singură înghițitură

Medicii avertizează turiștii care vizitează Thailanda să evite „cea mai mortală mâncare din lume”, koi pla, un preparat din pește crud. Consumul, chiar și în cantități mici, poate duce la infecții parazitare severe, inclusiv cancer.

Peștele koi este preparat din pește crud măcinat cu condimente și lime, iar „o singură înghițitură” este suficientă pentru a provoca cancer. Peștii de apă dulce din care este făcut acest preparat sunt expuși unui risc ridicat de contaminare cu viermi parazitari, potrivit stiripesurse.


Citește și: Forbes: Gazprom devine cea mai neprofitabilă corporație rusă, cu pierderi nete record

Odată ce ajung în organism, acești paraziți microscopici provoacă inflamații care distrug celulele și conduc la cancerul căilor biliare.

Expertul în politici alimentare din Boston și profesor la Universitatea Northeastern, Dr. Darin Detwiler, a declarat pentru DailyMail.com: „Dacă peștele găzduiește parazitul, orice consum al cărnii crude poate introduce parazitul în organism, conducând la infecție.

„Este nevoie de o singură înghițitură.”

În ultimele decenii, au fost depuse eforturi extinse pentru a crește conștientizarea legăturii dintre peștele crud în încercarea de a reduce ratele de infecție.

Alte preparate din pește crud, cum ar fi pla som, pla jom și pla ra, pot provoca, de asemenea, cancer, deoarece conțin aceleași specii de pește ca koi pla.

Dar, în ciuda avertismentelor, un studiu din 2023 a descoperit că aceste preparate sunt încă populare în partea de nord-est a Thailandei, care, din fericire, este mai puțin turistică decât sudul.

Cercetarea, condusă de Yi-Chen Wang de la Universitatea Națională din Singapore, a realizat sondaje în trei sub-districte – Ban Kaengt, Na Tan și Non Phayom – din trei provincii ale zonei.

Un total de 820 de chestionare au fost obținute, 66% dintre respondenți confirmând că consumă pește crud, în ciuda cunoștințelor despre riscuri.

Aproape 70% dintre participanți au avut o înțelegere corectă că consumul de pește crud poate duce la infecții parazitare.

Mai mult de un sfert dintre participanți (28,3%) au crezut greșit că alte alimente crude, cum ar fi creveții, carnea de vită crudă, legumele și fructele, sunt, de asemenea, surse de infecție

Cum poate fi distrus parazitul

Cea mai bună modalitate de a distruge acest tip de parazit este să se gătească temeinic peștele înainte de a fi consumat.

Paraziții din pește sunt distruși la o temperatură de cel puțin 145°F (aproximativ 63°C) sau se poate congela peștele la -4°F (aproximativ -20°C) timp de cel puțin șapte zile.

Pentru consumatorii din regiunile din afara Thailandei, unde peștele crud de apă dulce este mai puțin comun, riscul este mult mai mic, dar Dr. Detwiler a declarat pentru DailyMail.com că acesta există încă în cazul manipulării necorespunzătoare a alimentelor.

Citește și: Majoritatea moldovenilor susține aderarea țării la UE și doresc să participe la referendum (sondaj)

„Cu toate acestea, paraziții alimentari proveniți din pește crud sau insuficient gătit sunt încă un risc, inclusiv teniile și alți paraziți. Parazitul care duce la cancerul de ficat în Thailanda se găsește predominant în Asia de Sud-Est, în special în regiunile unde preparatele din pește crud de apă dulce sunt populare.”

În afara Thailandei, koi pla nu este un preparat popular și este foarte rar întâlnit pe meniurile restaurantelor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Serviciile secrete rusești au folosit o ‘capcană de miere’ pentru a recruta un politician irlandez ca agent al Kremlinului în timpul negocierilor pentru Brexit

Serviciile secrete rusești au folosit o 'capcană de miere' pentru a recruta un politician irlandez ca agent al Kremlinului în timpul negocierilor pentru Brexit Serviciile...

Președintele unei țări amenință cu interzicerea pariurilor sportive: ‘Bani pariați din ajutoarele sociale!’

Președintele unei țări amenință cu interzicerea pariurilor sportive: 'Bani pariați din ajutoarele sociale!' Președintele Braziliei Luiz Inacio Lula da Silva, al cărui guvern încearcă să...

Șeful Volkswagen: Constructorii auto chinezi ar trebui să poată evita taxele vamale investind în UE

Șeful Volkswagen: Constructorii auto chinezi ar trebui să poată evita taxele vamale investind în UE Directorul general al producătorului auto german Volkswagen a declarat că...

Zgomote misterioase ce par a veni din cer, auzite în toată lumea. Care sunt explicațiile posibile

Zgomote misterioase ce par a veni din cer, auzite în toată lumea. Care sunt explicațiile posibile Ani de zile, oameni din mai multe zone ale...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.