Manevre diplomatice în vederea evitării unei escaladări militare în O.Mijlociu

Publicat:

Manevre diplomatice în vederea evitării unei escaladări militare în O.Mijlociu

Manevre diplomatice se intensificau luni într-o încercare de evitare a unei escaladări militare în Orientul Mijlociu între Iran şi aliaţii săi, pe de o parte, şi Israel, pe de altă parte, în timp ce numeroase ţări le cer cetăţenilor lor să părăsească Libanul, relatează AFP.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat că ţara sa este pregătită să facă faţă ”Iranului şi zbirilor săi pe toate fronturile”, potrivit stiripesurse.


Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

”Oricine ne omoară cetăţenii sau fac rău ţării noastre (…) va plăti un preţ foarte mare”, a avertizat el duminică seara.

Înaltul Comisar ONU însărcinat cu Drepturile Omului Volker Türk a îndemnat ”toate părţile şi statele care au o influenţă să acţioneze de urgenţă” pentru a evita un conflict ”mai larg” în regiune.

Iranul, mişcarea islamistă palestiniană Hamas şi Hezbollahul libanez au acuzat Israelul de moartea miercuri a liderului Hamas Ismail Haniyeh, ucis în reşedinţa sa, la Teheran.

Cu o zi mai înainte, marţi, Israelul a revendicat un atac în care a fost ucis şeful militar al Hezbollah Fuad Shukr, în apropiere de Beirut.

Israelul nu a comentat moartea lui Ismail Haniyeh, însă a jurat să distrugă Hamasul după atacul fără precedent al acestei mişcări la 7 octombrie pe teritoriul său, care a declanşat Războiul devastator din Fâşia Gaza.

De atunci, Hezbollahul şi rebelii huthi din Yemen, care formează împreună cu Hamasul şi grupări armate irakiene ceea ce Iranul numeşte ”axa rezistenţei”, au deschis noi fronturi împotriva Israelului.

Însă asasinatele de săptămâna trecută l-au determinat pe liderul Hezbollah Hassan Nasrallah să spună că Israelul a depăşit ”linii roşii”, iar liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei a agitat amenin ţarea unei ”pedepse severe”.

”Iranul are dreptul legal de a pedepsi” Israelul, a insistat luni Ministerul de externe de la Teheran.

”AXA RĂULUI IRANIAN”

Aflate în faţa riscului unei deflagraţii regionale, mai multe ţări acţionează să promoveze o calmare.

Miniştrii de externe din G7, reuniţi duminică prin videoconferinţă, au anunţat că se tem de o ”regionalizare a crizei, începând cu Libanul”, în care vecinul israelian va riposta în cazul unui atac al Hezbollahului, şi a îndemnat la ”evitarea unei noi escaladări”.

Potrivit publicaţiei americane Axios, Antony Blinken le-a spus omologilor săi din G7 că un atac al Iranului şi Hezbollahului împotriva Israelului ar putea să fie lansat în următoarele 24-48 de ore, aşadar începând de luni, declară trei surse la curent cu discuţiile.

Antony Blinken a discutat la telefon cu premierul irakian Mohamed Shia al-Sudani despre un posibil atac al unor grupări armate irakiene proiraniene.

Un emisar rus, fostul ministru al Apărării Serghei Şoigu, a sosit la Teheran, la o zi după o vizită a şefului diplomaţiei iordaniene.

Principalul aliat al israelului, Statele Unite, care şi-au consolidat dispozitivul militar în Orientul Mijlociu, a anunţat că depune eforturi ”simulatan să dezamorseze situaţia diplomatic”.

Preşedintele american Joe Biden urmează să discute luni cu Consiliului de Securitate Naţional (NSC).

”Suntem hotărâţi să ne opunem” Iranului şi aliaţilor săi ”pe toate fronturile, în toate arenele, apropiate sau îndepărtate”, a subliniat Netanyahu duminică seara, la o ceremonie, la Memorialul Zeev Jabotinsky, un lider sionist, la Cimitirul Militar de la Muntele Herzl, la Ierusalim.

”Suntem capabili să ne protejăm cetăţenii de orice ameninţare” a ”axei răului iranian”, a declarat, alături de premier, preşedintele israelian Isaac Herzog.

”Ştiţi, nu putem şti ce se întâmplă în 20 de minute (…). Dar suntem o ţară puternică şi eu cred că vom câştiga acest război”, declară la Haifa (nord), un proprietar de magazin, Yehuda Levi.

39.623 DE MORŢI ÎN FÂŞIA GAZA, DUPĂ AHAMAS

Între timp, numeroase ţări, între care Suedia, Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Iordania şi Arabia Saudită le-au cerut cetăţenilor lor să părăsească Libanul.

Mai multe companii aeriene şi-au suspendat legăturile cu Beirutul, inclusiv compania germană Lufthansa – până la 12 august -, dar şi Air France şi Transavia – până marţi, inclusiv – şi Kuwait Airways.

Lufthansa şi-a suspendat şi zborurile către Tel-Aviv – până la 8 august – şi a anunţat că va evita spaţiile aeriene ale Iranului şi Irakului până la 7 augist.

În contextul unor schimburi de tiruri aproape zilnice de la 8 noiembrie, la frontiera israeliano-libaneză, atacuri israeliene în sudul Libanului s-au soldat cu patru morţi începând de marţi seara, potrivit autorităţilor libaneze, iar Hezbollahul a revendicat tiruri vizând instalaţii militare în nordul Israelului.

În nordul Israelului, la frontiera cu Libanul, dar şi în sud, au răsunat sirene de alertă de rachetă.

Potrivit armatei israeliene, aproximativ 15 rachete au fost trase din Fâşia Gaza, majoritatea interceptate.

În paralel, armata israeliană îşi continuă ofensiva în Fâşia Gaza, un teritoriu palestinian asediat, devastat şi ameninţat de foamete potrivit ONU, în care Hamasul – considerat terorist de către Israel, Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) – a preluat puterea în 2007.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

Atacul Hamas de la 7 octombrie în sudul Israelului a antrenat moartea a 1.197 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date oficiale israeliene. Dintre cele 251 de persoane răpite atunci, 111 sunt în continuare ţinute ostatice în Fâşia Gaza, dintre care 30 sunt moarte, potrivit armatei israeliene.

Ofensiva israeliană în Fâşia Gaza s-a soldat până în prezent cu 39.623 de morţi, potrivit unor date de la Ministerul Sănătăţii din cadrul Guvernului condus de către Hamas, care nu detaliază numărul civililor şi combatanţilor morţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Fefé, primul parfum pentru câini lansat de Dolce&Gabbana

VIDEO - Fefé, primul parfum pentru câini lansat de Dolce&Gabbana Chiar la începutul lunii, pe 1 august, Dolce&Gabbana, cunoscutul brand italian de produse de lux,...

Adele a difuzat finala olimpică a probei feminine de 100 metri în timpul concertului ei din Munchen

Adele a difuzat finala olimpică a probei feminine de 100 metri în timpul concertului ei din Munchen Cântăreaţa britanică Adele i-a încântat pe fanii ei...

Alianța extremiștilor din Austria cu Viktor Orban dă bătăi de cap UE

Alianța extremiștilor din Austria cu Viktor Orban dă bătăi de cap UE Extrema dreaptă, favorită la câștigarea alegerilor din Austria de anul acesta, a încheiat o...

Spania trimite avioane F-18 în România pentru misiuni de Poliție Aeriană

Spania trimite avioane F-18 în România pentru misiuni de Poliție Aeriană Ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Spaniole, dislocat în România pentru a executa misiuni...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.