X

Manevre militare comune filipinezo-americane, primele de la instalarea preşedintelui Marcos

Corpuri ale marinelor militare americane şi filipineze au simulat vineri luarea cu asalt a unei plaje situate în apropierea unui recif disputat din Marea Chinei de Sud, în cadrul manevrelor militare comune pentru care sunt mobilizaţi peste 3.500 de soldaţi, transmite AFP, potrivit agerpres.

Acestea sunt primele exerciţii navale anuale de la instalarea la putere a preşedintelui filipinez Ferdinand Marcos în iunie.

Citește și :  Emmanuel Macron va participa la Forumul de Cooperare Asia-Pacific

Predecesorul său Rodrigo Duterte (2016-2022) ameninţase că va pune capăt tratatului militar care leagă ţara sa de Statele Unite, aliatul său de multă vreme, pentru a se orienta spre China.

Manevrele militare, care au început luni, se desfăşoară până la 14 octombrie pe insula principală a arhipelagului, Luzon.

Unul din obiective este creşterea capacităţii de apărare a litoralului de către militarii filipinezi.

În jur de 300 de soldaţi erau implicaţi vineri în exerciţiul desfăşurat pe o plajă din provincia Zambales, situată la circa 240 km este de reciful disputat Scarborough, al cărui control a fost preluat de China în 2012.

Reciful Scarborough, în formă de atol, este una din zonele de pescuit cele mai bogate din regiune.

Preşedintele Ferdinand Marcos vrea să apere apele filipineze, insistând că nu va lăsa China să impieteze asupra drepturilor maritime ale ţării sale.

Joi, şase nave chineze – patru ale pazei de coastă şi două nave militare – au fost zărite în jurul recifului Scarborough în cursul unei supravegheri aeriene.

Citește și : Preşedintele Biden a transmis un mesaj de unitate în Florida – VIDEO

 

‘Efectuăm aceste operaţiuni de supraveghere pentru a stabili o prezenţă în zonă şi, de asemenea, pentru binele pescarilor noştri’, a declarat purtătorul de cuvânt al pazei de coastă, Armand Balilo.

În condiţiile creşterii tensiunilor în regiune, Washingtonul ţine să păstreze acest pact de securitate cu Manila, care permite armatei americane să aibă acces la anumite baze, unde să stocheze material militar.

Tags: Armand BaliloChinaFerdinand MarcosluzonMarea Chinei de SudZambales
Categorii: Știrile zilei