X

Manevrele militare chineze vor amplifica tensiunile în regiune, avertizează Taiwanul

Guvernul Taiwanului a afirmat joi că poporul său nu se va lăsa intimidat de manevrele militare ale Chinei, avertizând că acestea nu vor face decât să amplifice tensiunile în regiune, informează dpa, potrivit agerpres.

Aceste comentarii au survenit după ce China a demarat manevre militare care se vor desfăşura în zona maritimă a provinciei sale de sud-est Fujian, la vest de strâmtoarea Taiwan.

Citeşte şi: Un jihadist german, având legături cu atentatele 9/11, a fost arestat în Siria

Ministerul pentru Afaceri Continentale, un minister important al Taiwanului care gestionează contactele cu Beijingul, a anunţat într-un comunicat că asemenea acţiuni militare chineze compromit pacea şi stabilitatea în zona strâmtorii Taiwan şi dezamăgesc poporul taiwanez.

Divergenţele dintre cele două părţi nu vor fi soluţionate până când China nu va renunţa la intimidarea militară şi nu va accepta că cele două părţi sunt guvernate independent, demarând un dialog practic, subliniază ministerul taiwanez.

Insula Taiwan este separată politic de restul Chinei de la sfârşitul războiului civil chinez (1949). Teritoriul se autoguvernează, dar nu este recunoscut de ONU. China interzice oricărui stat cu care întreţine relaţii diplomatice să aibă contacte oficiale cu Taiwanul.

Săptămâna aceasta, exerciţiile militare chineze se desfăşoară în timp ce preşedintele taiwanez Tsai Ing-wen desfăşoară o vizită în Swaziland, una dintre cele doar 20 de ţări care recunosc diplomatic Taipeiul. 

Citeşte şi: UK. Înfrângere stânjenitoare pentru Theresa May în Camera Lorzilor

Tags: ChinaFujianmanevre militaretaiwanTsai Ing-wen
Categorii: Știrile zilei