X

Manfred Weber promite că nu va fi indulgent cu Viktor Orban

Conservatorul german Manfred Weber, care aspiră să devină viitorul preşedinte al Comisiei Europene, a exclus joi orice ”tratament favorabil” pentru premierul ungar Viktor Orban în chestiuni care afectează ”valorile fundamentale” ale Uniunii Europene, în contextul în care Budapesta este periodic acuzată că ia măsuri ce contravin statului de drept, relatează AFP, potrivit agerpres.

Orban şi partidul său, Fidesz, fac parte din Partidul Popular European (PPE, conservator), familia politică a actualului şef al executivului comunitar, Jean-Claude Juncker, şi a cancelarului Germaniei, Angela Merkel.

Citeşte şi: Bilanţul negru al cutremurului din Japonia creşte de la oră la oră. Cel puţin 9 oameni au murit, 33 de dispăruţi şi peste 300 de răniţi – FOTO/VIDEO

Weber este liderul grupului PPE din Parlamentul European şi, din această poziţie, trebuie să coexiste cu ”diferite curente” din acest partid, inclusiv cu ”naţional-conservatorii Fidesz”, potrivit declaraţiilor sale dintr-un interviu la radioul public austriac Osterreich 1.

Dar ”ceea ce este adevărat pentru Fidesz este că nu poate avea un tratament favorabil în familia PPE în chestiunile privind valorile fundamentale”, a dat asigurări Weber, adăugând că ”principiile nu sunt negociabile”. Grupul său politic ”este foarte critic cu Orban”, a insistat Weber.

Manfred Weber, un bavarez în vârstă de 46 de ani provenit din cadrul Uniunii Creştin-Sociale (CSU), ramura din Bavaria a Uniunii Creştin-Democrate, partidul Angelei Merkel, a obţinut miercuri sprijinul cancelarului pentru a-i succeda luxemburghezului Juncker la şefia executivului comunitar în mai 2019. Aflat în vizită joi la Viena, Weber a primit de asemenea sprijinul cancelarului Austriei, conservatorul Sebastian Kurz.

Citeşte şi: Arabia Saudită a interceptat o rachetă trasă de rebelii yemeniţi. 26 de oameni au fost răniţi

AFP notează că PPE este deseori interpelat referitor la atitudinea sa ambivalentă faţă de Orban, care face notă discordantă în cadrul acestei formaţiuni a dreptei moderate. Discursul lui Orban şi politica sa puternic ostilă imigraţiei, precum şi luările sale de poziţie foarte critice la adresa UE au făcut din el un model pentru formaţiunile europene de extrema dreaptă.

Orban şi partidul său, la putere din 2010, sunt constant acuzaţi de îngrădirea a numeroase contraputeri şi de măsuri care aduc atingere statului de drept, modificând profund funcţionarea instituţiilor ţării.

Cu toate acestea, Weber a considerat că n-ar fi oportună excluderea Fidesz din PPE. ”Trebuie să tragem linii roşii, dar nu putem să conducem Europa cu metode de excludere”, declara miercuri Weber la televiziunea publică austriacă ORF, insistând asupra necesităţii dialogului în cadrul UE în caz de divergenţe, ca şi în cazul Italiei sau al Poloniei.

Tags: Comisia Europeană (CE)germaniaManfred WeberParlamentul European (PE)Partidul Popular European (PPE)UngariaUniunea Europeană (UE)Viktor Orban
Categorii: Diaspora