Manifest pentru ”dreptul la avort sigur şi legal “, semnat de peste 300 de femei din 28 de ţări ale UE

Publicat:

Îngrijorate de “ascensiunea naţionalismului şi conservatorismului” şi de “regresul” în ceea ce priveşte accesul la întreruperile voluntare de sarcină, 343 de femei din 28 de ţări europene au difuzat vineri un “manifest” pentru ”dreptul la avort sigur şi legal în toată Uniunea Europeană” (UE), informează AFP, potrivit Agerpres.

Semnatarele, printre care militante feministe, cadre universitare, “simple cetăţene” şi numeroase parlamentare – mai ales de stânga şi ecologiste – intenţionează prin acest text să aducă un omagiu celebrului manifest prin care 343 de franţuzoaice au declarat, în 1971, că au recurs la un avort pe atunci incriminat.


Citește și : Juncker: Cei care mizează totul pe scenariul conform căruia nu vom ajunge la un acord privind Brexit se înşeală

Intitulat “Corpul meu, drepturile mele”, textul lor a fost publicat vineri de săptămânalul francez L’Obs (cunoscut anterior ca Le Nouvel Observateur), care a publicat manifestul şi în urmă cu 47 de ani.

“Dreptul la un avort sigur şi legal a fost obţinut cu preţul unei mari lupte în numeroase ţări europene, însă în altele, unele femei nu au nici acum dreptul de a decide asupra propriului corp”, îşi exprimă regretul semnatarele. “Prin intermediul acestui apel, refuzăm să cedăm în faţa politicilor regresive de pe continent”, mai afirmă cele 343 de semnatare, subliniind pericolul care planează încă asupra unui “drept esenţial” care “nu este nici capriciu, nici opţiune, ci o necesitate”.

Printre semnatare figurează feminista franceză Caroline de Haas sau europarlamentarele Maria Arena (Belgia) şi Tania Gonzalez Penas (Spania).

Avortul este legal în majoritatea ţărilor din Europa, însă există şi câteva excepţii notabile. Astfel, în Irlanda întreruperile voluntare de sarcină sunt abia pe cale să fie liberalizate, în urma unui referendum care a avut loc în mai anul trecut. În provincia britanică Irlanda de Nord, avortul este în continuare ilegal, chiar şi în caz de viol, incest sau malformaţie gravă a fetusului. El este autorizat doar în cazul în care sarcina pune în pericol viaţa mamei. Cele care încalcă această lege riscă închisoare pe viaţă.

Citește și : Scriitoarea franceză Maryse Conde a câştigat alternativa la Nobelul pentru literatură

Printre ţările din UE care dispun de legi foarte restrictive se numără şi Polonia, care permite avortul doar în caz de viol, incest, pericol pentru viaţa mamei sau malformaţie ireversibilă a fetusului. La începutul lui 2018, o tentativă a ultraconservatorilor de a limita şi mai mult accesul la întreruperile voluntare de sarcină a dus la importante manifestaţii pe întreg teritoriul ţării.

Micul principat Andorra (85.500 de locuitori) este una dintre ultimele ţări din Europa – alături de Malta, San Marino şi Vatican – unde avortul este interzis în totalitate, chiar şi în caz de viol, incest, malformaţie a fetusului sau pericol pentru mamă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.