X

Manifestaţie în Cipru împotriva închiderii temporare jumătate din punctele de trecere cu partea de nord a insulei

Poliţia cipriotă a folosit gaze lacrimogene sâmbătă în timpul unei manifestaţii împotriva închiderii temporare de către Cipru a jumătate din punctele de trecere cu partea de nord a insulei, ocupată de Turcia, pe fundalul luptei împotriva coronavirusului, relatează AFP, scrie agerpres.

Aproximativ 350 de ciprioţi au participat la o manifestaţie organizată în Nicosia de mişcarea cetăţenească Unite Cyprus Now, în timpul căreia derapajele au provocat patru răniţi în rândul poliţiei, care a răspuns cu o “utilizare limitată” a gazelor lacrimogene, potrivit unui purtător de cuvânt. Poliţia nu a raportat nicio arestare.

Citește și : O deputată iraniană a decedat din cauza coronavirusului

La 28 februarie, autorităţile cipriote au anunţat închiderea pentru o săptămână a patru din cele opt puncte de trecere cu partea de nord a insulei, aflată sub ocupaţia Turciei din 1974, “pentru un control sporit” în ţară, care nu a comunicat până acum niciun caz de infectare cu noul coronavirus. Dar joi, ministrul sănătăţii, Constantinos Ioannou, a declarat că măsura a fost prelungită până luni, înainte de o nouă evaluare a situaţiei.

Este prima dată când aceste puncte de trecere au fost închise de la deschiderea lor în 2003 de-a lungul “liniei verzi”, monitorizată de Misiunea Naţiunilor Unite în Cipru (Unficyp), care până acum a divizat în mod ermetic insula în două.

Sâmbătă, în jur de 200 de ciprioţi-greci şi 150 de ciprioţi-turci s-au adunat de o parte şi de alta a punctului de trecere de pe strada Ledra – unul dintre cele patru închise – situat în centrul capitalei Nicosia.

Tensiunea a crescut atunci când manifestanţii din partea cipriotă-turcă au încercat să străpungă un cordon de poliţie, a spus poliţia.

Republica Cipru – singura recunoscută de comunitatea internaţională şi membră a Uniunii Europene din 2004 – controlează două treimi din sudul insulei.

Autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord (RTCN) este recunoscută doar de Turcia, care susţine că a invadat treimea de nord a insulei ca reacţie la o lovitură de stat care viza reataşarea ţării de Grecia.

Citește și : Dispută în Grecia între medici şi Biserică pe tema coronavirusului

Niciun caz de coronavirus nou nu a fost detectat până acum în Turcia.

Luni, preşedintele RTCN, Mustafa Akinci, a criticat o “decizie unilaterală” şi a cerut revizuirea acesteia, în timpul unei convorbiri telefonice cu preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, care a spus că l-a informat pe omologul său despre închidere.

Convorbirile sub egida ONU între Anastasiades şi Akinci au fost suspendate din 2017.

Tags: Ciprucoronavirusgaze lacrimogeneNicosiaturciaUnficyp
Categorii: Diaspora