Manifestaţie istorică pentru climă în Elveţia – Circa 100.000 de persoane au participat la eveniment

Publicat:

Aproximativ 100.000 de oameni au participat sâmbătă în Berna, capitala Elveţiei, la un marş pentru climă, au anunţat organizatorii evenimentului prin care s-a dorit transmiterea unui “semnal puternic” adresat partidelor politice, cu trei săptămâni înainte de alegerile parlamentare, relatează AFP, potrivit agerpres.

Câteva mii de elveţieni au defilat de asemenea cu o zi înainte, în mai multe oraşe din ţară, în cadrul “grevei mondiale pentru climă”, însă s-au adunat în număr mai mare, sâmbătă, la “manifestaţia naţională” organizată la Berna de Alianţa pentru Climă din Elveţia, care reuneşte 80 de organizaţii din societatea civilă.


Citește și : Armata rusă a doborât aproape 60 de rachete la baza Hmeimim din Siria (general)

“Manifestaţia istorică pentru climă! Aproape 100.000 de oameni au ieşit pe străzile din #Berna în această după-amiază! Un semnal puternic şi clar la trei săptămâni de #alegerilefederale!”, a anunţat sâmbătă seară alianţa pe contul său de Twitter.

Poliţia cantonală din Berna nu a comentat cifrele avansate de organizatori.

Manifestanţii, veniţi din diverse regiuni ale Elveţiei, cu trenurile sau bicicletele, au defilat pe străzile din Berna şi s-au oprit în faţa Guvernului şi Parlamentului.

Participanţii la eveniment au cerut o politică climatică coerentă, renunţarea la utilizarea cărbunelui, petrolului şi gazelor şi o justiţie climatică, potrivit agenţiei elveţiene ATS.

“În 50 de ani cei puternici au impus banii. Pentru a face lumea să funcţioneze şi pentru a-i face pe oameni să creadă în fericire prin consum”, a denunţat laureatul Premiului Nobel pentru Chimie în 2017, elveţianul Jacques Dubochet, citat de ATS.

În Elveţia, o mică ţară alpină cu aproape 8,5 milioane de locuitori, marşurile pentru climă sunt organizate în mod regulat de mişcările cetăţeneşti, în special de tineri.

Aproape 500.000 de persoane au manifestat vineri la Montreal alături de activista suedeză Greta Thunberg în cadrul “grevei mondiale pentru climă”, au anunţat sâmbătă organizatorii evenimentului. Aceasta este “cea mai mare manifestaţie din istoria Quebecului”, a declarat Francois Geoffroy, reprezentant al colectivului ecologist La Planete s’invite au Parlament. “Suntem cel puţin 500.000! Puteţi să fiţi mândri de voi!”, a declarat tânăra suedeză în faţa mulţimii reunite în proximitatea sediului general al Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile (OACI), la finalul manifestării. “Există o stare de urgenţă, iar noi nu vom rămâne cu braţele încrucişate. Noi suntem schimbarea şi schimbarea se întâmplă chiar acum”, a adăugat adolescenta suedeză. “În această săptămână, liderii lumii întregi s-au reunit la New York. Ei ne-au dezamăgit încă o dată prin cuvintele lor seci şi planurile lor insuficiente”, a deplâns Greta Thunberg, evocând summitul ONU pentru climă organizat la începutul săptămânii în metropola americană.

Citește și : Scandalul ucrainean influenţează şi campania lui Joe Biden la alegerile prezidenţiale din 2020

Greta Thunberg a mai spus că “mai multe milioane” de oameni au manifestat peste tot în lume, vineri. “Vom continua să facem acest lucru până când ei ne vor asculta”, a adăugat tânăra activistă suedeză, în ovaţiile participanţilor.

Greta Thunberg a estimat că mobilizarea generală de vinerea trecută, în timpul precedentei “greve pentru climă”, a reunit “peste 6,6 milioane de persoane” pe plan mondial, potrivit celor mai recente cifre disponibile. Organizatorii vorbesc în prezent de peste 4 milioane de persoane pentru acea ediţie a marşului “Friday for Future”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.