Manifestaţie la Kiev în susţinerea cineastului Oleg Senţov, condamnat pentru ‘terorism’ în Rusia

Publicat:

Mai multe zeci de ucraineni au manifestat vineri la Kiev pentru a marca cinci ani de la arestarea de către autorităţile ruse a cineastului ucrainean Oleg Senţov, condamnat pentru “terorism” de către Moscova şi recompensat cu Premiul Saharov, informează AFP, potrivit agerpres.

Tineri militanţi s-au adunat în faţa mai multor ambasade europene de la Kiev, având gurile lipite cu benzi adezive, agitând pancarte pe care era scris între altele “Vă amintiţi?” şi cerându-i Occidentului să menţină presiunile asupra Rusiei.


Citește și : Trump, despre rivalul său la prezidenţialele din 2020: ‘Impresia mea e că va fi Joe cel somnoros şi morocănos sau Bernie cel sărit de pe fix’

“Artist, nu terorist”, se putea citit pe o foaie lipită pe pieptul unui manifestant, aluzie la condamnarea lui Oleg Senţov la 20 de ani de închisoare pentru “terorism” şi “trafic de arme” în Rusia, la finalul unui proces calificat drept “stalinist” de ONG-ul Amnesty International.

Originar din Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, acest cineast de 42 de ani se află în detenţie în colonia penitenciară rusă din Labitnanghi, dincolo de cercul polar arctic. El face parte dintre zecile de ucraineni aflaţi în detenţie în Rusia şi consideraţi “prizonieri politici ” de Kiev.

“Luptăm pentru fiecare dintre ai noştri”, a notat vineri pe Facebook şeful diplomaţiei ucrainene Pavlo Klimkin. “Lupta nu va înceta atât timp cât ai noştri nu se vor întoarce acasă”, a adăugat el.

Tată a doi copii, Oleg Senţov a fost arestat în apartamentul lui din Simferopol, capitala Crimeei, în 10 mai 2014, după ce a participat la proteste împotriva anexării peninsulei.

Pentru a obţinea eliberarea tuturor “prizonierilor politici” ucraineni deţinuţi în Rusia, cineastul a intrat în mai 2018 într-o grevă a foamei, la care a renunţat după 145 de zile, la începutul lui octombrie, pentru a evita, după cum a explicat el, să fie hrănit cu forţa.

Citește și : Kazahstanul a repatriat din Siria 156 de copii şi 75 de adulţi

În decembrie anul trecut, Parlamentul European i-a decernat Premiul Saharov 2018, pentru “libertatea gândirii”, premiu ce i-a fost înmânat verişoarei lui.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor Elvețian de origine turcă care acum doi ani și-a ucis cu deosebită cruzime...

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.