X

Manifestaţie la Parlamentul bulgar împotriva interzicerii propagandei homosexuale în şcolile din Bulgaria

Manifestaţie la Parlamentul bulgar împotriva interzicerii propagandei homosexuale în şcolile din Bulgaria

Manifestanţi au protestat joi în faţa sediului Parlamentului bulgar faţă de un amendament juridic controversat adoptat miercuri, care interzice să se vorbească despre lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali (LGBTQIA+) şi despre ”alegeri sexuale netradiţionale” în şcoli, relatează Euronews.

Organizaţii feministe, LGBTQIA+ şi de apărarea drepturilor au organizat manifestaţia pentru a cere anularea acestui amendament, propus de Partidul Vazrajdane (extremă drepta, ultranaţionalist şi prorus), a cărui formulare aminteşte legi similare din Rusia şi Ungaria.

Manifestanţii au agitat steaguri LGBTQIA+ şi au strigat sloganuri ca ”Jos legea!”, în timp ce poliţia supraveghea adunarea, care s-a încheiat fără incidente.

”Este primul pas către incriminarea penală a orientării sexuale care nu este conformă ideilor lor tradiţionale. Consider acest lucru absolut inacceptabil şi contrar spiritului a ceea ce depunem eforturi să facem ca ţară şi societate”, a declarat Ivan Ivanov, un manifestant care a participat la adunarea de joi.

ONG-urile denunţă o tentativă a Guvernului bulgar de a suprima vizibilitatea lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor şi de a împinge înapoi drepturile omului.

Activiştii cer Uniunii Europene (UE) să facă mai mult în lupta împotriva oricăror măsuri discriminatorii a acestei minorităţi. Miercuri, Parlamentul bulgar a adoptat un amendament al Legii Educaţiei.

Amendamentul a fost introdus de Vazrajdane şi a fost susţinut în mod surprinzător de unele formaţiuni proeuropene.

Modificarea a fost adoptată cu votul a 159 dintre cei 240 de deputaţi bulgari.

Amendamentul interzice ”promovarea, popularizarea şi susţinerea ideilor şi opiniilor legate de o orientare sexuală netradiţională sau de o identitate sexuală alta decât cea bilogică” în şcoli.

Într-un vot separat, miercuri, deputaţii au adoptat o lege care defineşte ”orientarea sexuală netradiţională” ca fiind ”diferită de noţiuni general acceptate şi stabilite în tradiţia juridică bulgară a atracţiei emoţionale, romantice, sexuale sau senzuale între persoane de sex opus”.

În trecut, Bulgaria, un stat membru UE, a fost criticată din cauza încălcării drepturilor minorităţilor sexuale şi i s-a cerut să garanteze recunoaşterea şi protecţia acestora.

Ea a refuzat să ratifice Convenţia de la Istanul privind prevenţia violenţei la care sunt supuse femeile, din cauza convingerii larg răspândite că aceasta înseamnă promovarea drepturilor homosexualilor.

Tags: bulgar împotriva interzicerii propagandei homosexualeîn şcolile din BulgariaManifestaţie la Parlamentul
Categorii: Știrile zileiU.E.