X

Manifestații în Brazilia împotriva măsurilor de austeritate ale guvernului

Mii de persoane au manifestat vineri în cele mai mari oraşe ale Braziliei, ca Sao Paulo şi Rio de Janeiro, împotriva măsurilor de austeritate ale guvernului, în special noua lege a muncii care urmează să intre în vigoare sâmbătă, relatează agerpres .

Cu prilejul acestei noi mobilizări naţionale la care au lansat apel principalele sindicate din ţară, manifestanţii au protestat, de asemenea, faţă de un proiect de reformă a sistemului de pensii foarte impopular şi de valul de privatizări anunţate recent de guvernul preşedintelui conservator Michel Temer.

Citiți și : SUA : Venezuela riscă să devină o amenințare la adresa securității

La Sao Paulo, aproape 10.000 de persoane s-au aflat în cursul dimineţii în Praca da Se, centrul capitalei economice a Braziliei, a constatat un fotoreporter al agenţiei France Presse.

Manifestaţia de la Rio de Janeiro, care a început la orele după-amiezii, a reunit mai multe mii de persoane, în apropierea Bisericii Candelaria, la intersecţia a două artere rutiere din centrul oraşului.

Vineri dimineaţa, un grup de manifestanţi a incendiat un autovehicul pe podul care face legătura între Rio de Janeiro şi Niteroi, pe malul opus al Golfului Guanabara, provocând ambuteiaje de peste 10 kilometri lungime, potrivit site-ului de informaţii G1.

În ultimele luni au avut loc şi alte zile de mobilizare împotriva austerităţii, inclusiv un apel la grevă generală în aprilie, dar cu o participare relativ scăzută.

“Trebuie să împiedicăm distrugerea ţării noastre, pierderea câştigurilor sociale şi ameninţările la adresa democraţiei”, a declarat Telma de Barros, participantă la protestul de la Sao Paulo.

Anul trecut, guvernul Temer a lansat o serie de măsuri de austeritate pentru a acoperi uriaşul deficit bugetar şi a relansa o economie marcată de doi ani succesivi de recesiune.

Noua lege a muncii, aprobată în iulie de Senat, prevede printre altele contracte mai flexibile şi dă prioritate acordurilor de întreprindere asupra convenţiilor colective.

Guvernul încearcă în prezent să obţină adoptarea unei reforme având ca scop majorarea vârstei minime de pensionare şi prelungirea duratei de plată a cotizaţiilor sociale pentru a putea beneficia de pensii integrale.

Tags: austeritateBraziliamanifestatMii de persoanenoua lege a munciiRio de JaneiroSao Paulosindicate
Categorii: Știrile zilei