Manifestații în Georgia pentru eliberarea fostului preşedinte Mihail Saakaşvili

Publicat:

Mai multe zeci de mii de persoane au manifestat joi în Georgia pentru a cere eliberarea fostului preşedinte Mihail Saakaşvili, încarcerat de la revenirea sa în ţară la începutul lunii octombrie şi care a început o grevă a foamei, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Cel puţin 50.000 de persoane s-au adunat în Piaţa Libertăţii, în centrul capitalei Tbilisi, scandând numele lui Saakaşvili, potrivit estimării făcute de un corespondent al agenţiei franceze de presă.


Citește și : Atacul cu arcul din Norvegia a fost un ACT TERORIST

“Eliberaţi-l pe Saakaşvili!”, “Nu persecuţiei politice!”, se putea citi pe pancartele agitate de manifestanţi.

Preşedinte al Georgiei între 2004 şi 2013, Mihail Saakaşvili (53 de ani) a fost arestat la 1 octombrie, la revenirea sa dintr-un exil de opt ani şi trimis la închisoare pentru a executa o pedeapsă de şase ani de detenţie în urma condamnării pentru “abuz de putere”.

Fostul preşedinte, devenit acum lider al opoziţiei, respinge această condamnare pe care o consideră drept motivată politic şi afirmă că a început o grevă a foamei pentru a protesta împotriva încarcerării sale.

Întemniţarea sa se înscrie în cadrul crizei politice care zdruncină Georgia după alegerile legislative din octombrie 2020, câştigate cu o majoritate slabă de partidul aflat la putere Visul Georgian, fondat de miliardarul Bidzina Ivanişvili, marele rival al lui Saakaşvili.

Fostul şef al statului, o personalitate carismatică tot atât de adulată pe cât de criticată, se întorsese în secret în Georgia la începutul lunii octombrie, în ajunul alegerilor municipale, cruciale pentru putere.

Citește și : Papa Francisc susţine ‘obiecţia de conştiinţă’ în rândul personalului medical care refuză practicarea avorturilor

Scrutinul a fost câştigat în cele din urmă de partidul aflat la putere cu 46,7% din voturi, faţă de 30,6% pentru Mişcarea Naţională Unită (MNU), a lui Saakaşvili. Diversele partide de opoziţie au întrunit împreună 53% din voturi şi au denunţat fraude electorale masive.

În principalele oraşe, inclusiv la Tbilisi, al doilea tur de scrutin va avea loc în 30 de octombrie, între candidaţii partidului de la putere şi cei ai MNU.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună Pe măsură ce luna plină strălucește pe cerul nopții în acest...

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus La sfârșitul lunii iunie, Tribunalul Regional Minsk l-a condamnat la moarte pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.