X

Manifestaţii în Sudan: Poliţia trage din nou cu gaze lacrimogene asupra protestatarilor antiguvernamentali

Poliţia sudaneză a tras din nou marţi cu gaze lacrimogene în oraşul Omdurman din apropiere de capitala Khartoum asupra manifestanţilor antiguvernamentali adunaţi pentru a denunţa moartea unui protestatar ucis săptămâna trecută, potrivit martorilor oculari, informează France Presse, potrivit agerpres.

După ce a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa un miting marţi după-amiază la Omdurman, poliţia a recurs din nou la această metodă în timpul serii împotriva unei manifestaţii în acelaşi oraş, precum şi la Khartoum, capitala.

Citește și : Armata israeliană a atacat poziţii din Fâşia Gaza după ce un militar israelian a fost rănit

Începând din 19 decembrie, Sudanul se confruntă cu o mişcare de protest declanşată de decizia guvernului de a tripla preţul pâinii, într-o ţară în plină criză economică.

Aproape zilnice, manifestaţiile s-au transformat rapid în proteste împotriva guvernului lui Omar al-Bashir, care conduce ţara cu o mână de fier după o lovitură de stat din 1989.

Marţi, protestatarii au scandat “jos, jos (regimul)”, “Libertate, pace şi dreptate” şi “vrem un nou Sudan”, potrivit martorilor.

Luni, un comitet de medici membru al Asociaţiei profesioniştilor sudanezi, un grup în prima linie a mişcării de protest, a anunţat că protestatarul rănit în timpul ciocnirilor cu forţele de securitate la Khartoum a decedat din cauza rănilor.

Citește și : Alegerile din Republica Moldova, un test important pentru evaluarea stării democraţiei (şeful misiunii UE)

În mai mult de o lună, protestele au făcut 26 de morţi, dintre care doi membri ai forţelor de securitate, potrivit unui bilanţ oficial. ONG-uri internaţionale precum Human Rights Watch şi Amnesty International au raportat cel puţin 40 de morţi, dintre care copii şi personal medical.

Reprimarea guvernamentală a provocat critici în străinătate. Preşedintele Omar al-Bashir a dat vina pentru violenţe pe “conspiratori”, însă fără a-i numi şi duminică a asigurat că forţele de ordine nu au ucis niciun manifestant de la începutul protestelor.

După ce i-au fost amputate trei sferturi din rezervele sale de petrol odată cu independenţa Sudanului de Sud în 2011, ţara se confruntă cu o inflaţie de aproape 70% pe an. Multe oraşe suferă de lipsă de pâine şi carburanţi, în timp ce preţul produselor alimentare şi al medicamentelor s-a dublat.

Tags: gaze lacrimogeneKhartoummitingOmar al-BashirOmdurmanONGprotestatar
Categorii: Știrile zilei