X

Manifestaţii pro şi contra unei noi Constituţii în Chile

Două manifestaţii au fost organizate sâmbătă la Santiago de Chile, una favorabilă unei noi Constituţii, iar cealaltă în sprijinul legii fundamentale în vigoare în Chile, ţară care trece printr-o gravă criză socială, transmite AFP, potrivit agerpres.

În Plaza Italia, epicentrul manifestaţiilor din Santiago de Chile de la începutul crizei, pe 18 octombrie, mii de demonstranţi au cerut din nou reforme sociale, inclusiv adoptarea unei noi Constituţii, într-o manifestaţie marcată de ciocniri cu forţele de ordine.

Citește și : Lavrov: Victoria lui Assad este ‘inevitabilă’ la Idleb

La câţiva kilometri depărtare, peste 1.000 de persoane s-au strâns în faţa Şcolii Militare pentru a susţine menţinerea Constituţiei actuale, care datează din timpul dictaturii lui Augusto Pinochet (1973-1990).

Participanţii au manifestat paşnic, purtând banderole pe care scria cuvântul ‘respingere’ şi drapelul chilian şi scandând sloganuri ostile stângii politice.

Acest tip de manifestaţii s-au înmulţit în ultimele trei săptămâni în capitala chiliană.

Citește și : UE vrea ca G20 să ajungă la un acord privind impozitarea giganţilor digitali

În luna decembrie, preşedintele Sebastian Pinera a promulgat o lege care permite organizarea la 26 aprilie a unui referendum cu privire la schimbarea Constituţiei.

O modificare a actualei Constituţii, care a fost adoptată pe 11 septembrie 1980 printr-un referendum controversat în timpul dictaturii militare, este una dintre principalele revendicări exprimate în timpul manifestaţiilor sociale din ultimele două luni.

Tags: Augusto PinochetChilemanifestatiireferendumSantiago de Chile
Categorii: Știrile zilei