Manifestații prodemocraţie în Hong Kong

Publicat:

Mii de manifestanţi prodemocraţie au defilat duminică în centrul oraşului Hong Kong, denunţând presiuni tot mai puternice ale autorităţilor asupra acestui tip de manifestaţie, relatează AFP, potrivit news.ro.

Beijingul tolerează tot mai puţin asemenea semne de contestare la Hong Kong, un teritoriu care beneficiază de o anumită autonomie, după manifestaţiile uriaşe din 2014 în favoarea democraţiei care aproape au blocat anumite părţi ale oraşului. Activişti au reclamat atunci independenţa teritoriului faţă de China.


Citește și : Trei bărbaţi au fost decapitați, iar o şcoală a fost incendiată în estul Afganistanului

Hong Kongul beneficiază de drepturi care nu sunt autorizate pe continent – precum libertatea de exprimare, însă contestatarii se tem că ele sunt ameninţate de Beijing şi de autorităţile locale, loiale Guvernului central.

 

Autorităţile ”au recurs la diverse mijloace pentru a-şi mobiliza puterea şi a obţine anularea manifestaţiei”, a acuzat, la AFP, Sammy Ip de la Frontul Civil pentru Drepturile Omului, aflat la originea manifestaţiei.

Poliţia a avertizat riveranii cu privire la faptul că pot fi arestaţi la un miting ilegal, în cazul în care participă la manifestaţie, un mijloc de a ”intimida cetăţenii”, denunţă Sammy Ip.

Ziarul Ta Kung Pao, favorabil Beijingului, a îndemnat luna trecută, într-un editorial, la interzicerea mitingului.

Defilarea s-a încheiat în faţa sediului Guvernului din Hong Kong, unde manifestanţii au cerut ”încetarea dictaturii partidului unic”.

”Guvernul nu lucrează pentru popor, iar mulţi oameni suferă”, a declarat pentru AFP Iris Wong, în vârstă de 26 de ani.

După ”protestul umbrelelor” din 2014, principalii activişti prodemocraţie au fost urmăriţi din motive legate de reglementările cu privire la manifestaţii.

Citește și : Donald Trump cere Arabiei Saudite să crească producția de petrol până la două milioane de barili/zi pentru a stabiliza prețurile

Acestor activişti prodemocraţie şi proindependentă li s-a interzis totodată să candideze în alegerile din Hong Kong.

Alte grupuri s-au alăturat duminică marşului, precum activişti în apărarea drepturilor comunităţii LGBT sau manifestanţi care reclamă condiţii mai bune de trai în acest megalopolis foarte dens populat şi în care diferenţa între niveluri de trai se accentează.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un trib care nu a avut contacte cu exteriorul a ieșit din pădurea din Amazon în căutarea hranei

Un trib care nu a avut contacte cu exteriorul a ieșit din pădurea din Amazon în căutarea hranei Un trib care nu a avut contacte...

O turistă care a mimat un act sexual cu statuia lui Bacchus a stârnit scandal la Florența

O turistă care a mimat un act sexual cu statuia lui Bacchus a stârnit scandal la Florența O turistă fotografiată în timp ce mima un...

Prima cartografiere 3D a inimii până la scară celulară (ESRF)

Prima cartografiere 3D a inimii până la scară celulară (ESRF) Cercetători au realizat prima imagine 3D a două inimi umane, una sănătoasă şi cealaltă bolnavă,...

Lavrov: Rusia este dispusă să coopereze cu ‘orice’ preşedinte al Statelor Unite

Lavrov: Rusia este dispusă să coopereze cu 'orice' preşedinte al Statelor Unite Rusia este dispusă să coopereze cu ”orice” preşedinte al Statelor Unite ”pregătit să...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.