X

Manifestatii studentesti in mai multe orase din Algeria împotriva unui al cincilea mandat al preşedintelui Bouteflika

Sute de studenţi au manifestat duminică la Alger şi în alte oraşe din Algeria împotriva unui al cincilea mandat al preşedintelui Abdelaziz Bouteflika, al căruia dosar de candidatură la alegerile prezidenţiale de la 18 aprilie ar urma să fie depus în cursul zilei, relatează agenţiile internaţionale de presă, potrivit Agerpres.

‘Bouteflika, pleacă!’, au scandat circa o sută de studenţi, blocaţi de poliţie în apropierea Facultăţii Centrale, în plin centrul capitalei, potrivit corespondenţilor AFP.

Citește și : Guvernul ungar pune capăt campaniei de afişaj anti-Juncker

Potrivit unui student la Jurnalism, sute de studenţi sunt blocaţi de poliţie în mai multe campusuri din oraş, în special în interiorul Facultăţii de Drept, situată la câţiva kilometri de Consiliul Constituţional, unde dosarul candidaturii preşedintelui Bouteflika, în vârstă de 82 de ani, ar urma să fie depus până la finalul zilei de duminică, termenul limită.

Totuşi, unii studenţi au reuşit să treacă de cordonul de securitate şi mărşăluiesc în apropiere de Consiliul Constituţional, potrivit unor martori citaţi de DPA. Protestatarii cer ca instituţia să nu accepte documentele de candidatură ale lui Bouteflika. Forţele de securitate au blocat accesul în clădirea Consiliului Constituţional, potrivit martorilor.

La Annaba, la 400 de km est de Alger, mai multe sute de studenţi au manifestat în principalele două campusuri, iar alţii s-au adunat pe una din principalele artere din oraş, a spus pentru AFP un jurnalist local care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

“Ei scandează sloganuri anti-Bouteflika şi anti-Ouyahia (premierul Ahmed Ouyahia – n.r.). Vor să menţină presiunea împotriva celui de-al cincilea mandat în această ultimă zi de depunere” a dosarelor, a mai afirmat jurnalistul.

Site-ul de ştiri TSA (‘Totul despre Algeria’) semnalează adunări similare la Oran şi Constantina, al doilea şi al treilea oraş din ţară, la Bouira (la 80 de km sud-est de Alger), la Skikda şi Guelma (350 şi 380 de km est de capitală) sau Tiaret şi Mostaganem (200 şi 280 km sud-vest).

Citește și : Un nou atac furibund al lui Donald Trump la adresa lui Robert Mueller

Sute de manifestanţi s-au adunat duminică şi la Paris pentru a-şi exprima opoziţia faţă de candidatura lui Bouteflika, despre care spun că este simbolul unui “sistem ilegitim şi corupt”.

Proteste masive au izbucnit în Algeria după ce Bouteflika şi-a anunţat luna trecută intenţia de a încerca să obţină in al cincilea mandat la scrutinul prezidenţial de la 18 aprilie.

Unele partide de opoziţie au spus că vor boicota votul ca protest împotriva candidaturii.

Bouteflika se află la conducerea Algeriei din 1999. El a suferit un atac cerebral în 2013 şi apare rar în public. Condiţia sa fizică pentru a mai sta la putere a fost pusă sub semnul întrebării încă de la scrutinul din 2014, pe care l-a câştigat.

El este singurul preşedinte din Africa de Nord care a scăpat de revoltele pro-democraţie din timpul Primăverii Arabe, care au început în Tunisia vecină în 2010.

La acel moment, guvernul său a reuşit să limiteze protestele pro-democraţie prin promisiuni de reformă şi de creşteri salariale, finanţate din veniturile din petrol şi gaze ale ţării.

Însă în ultimii ani situaţia financiară a Algeriei a fost afectată la rândul său de scăderea globală a preţurilor la petrol.

Tags: Abdelaziz Bouteflikaalgeralgeriacandidaturamandatprezidenţialestudenti
Categorii: Sinteze