X

Manila păstrează relaţiile cu Beijingul, încercând să evite un conflict în Marea Chinei de Sud

Filipine va menţine strânse relaţii cu Beijingul, pentru a evita orice conflict care ar putea determina China să facă uz de armele ce se crede că sunt instalate în insulele disputate din Marea Chinei de Sud, informează luni dpa, potrivit agerpres.

Purtătorul de cuvânt prezidenţial, Harry Roque, a declarat luni că Administraţia preşedintelui Rodrigo Duterte ‘nu poate să declare război’ împotriva Chinei pentru raportata militarizare a insulelor reclamate de cele două ţări în marea disputată.

Citeşte şi: Un elicopter militar S-A PRĂBUŞIT într-o zonă rezidenţială din Japonia

‘Deocamdată, poziţia preşedintelui este de a menţine relaţii strânse cu China, pentru ca ei (chinezii) să nu aibă niciun motiv pentru a folosi acele arme de pe acele insule’, a declarat Roque.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui filipinez a răspuns astfel la informaţiile apărute în mass-media, conform cărora Beijingul aproape că a încheiat construcţia instalaţiilor militare din Marea Chinei de Sud.

‘Chiar dacă ne place sau nu, ei intenţionează să le folosească (insulele) drept baze militare. Tot ce putem noi să facem este să obţinem o promisiune de la China că nu va pretinde nicio altă nouă insulă artificială’, a adăugat el.

China pretinde aproape întreaga Mare a Chinei de Sud, linie maritimă-cheie care ar fi bogată în resurse marine şi minerale. Celelalte părţi care pretind teritorii în această mare sunt Filipine, Vietnam, Malaezia, Brunei şi Taiwan.

Citeşte şi: Moştenitorul Samsung a fost eliberat din închisoare

Din 2012, China şi-a intensificat pretenţiile şi operaţiunile de construcţie în teritoriile disputate din Marea Chinei de Sud, inclusiv construind structuri ce par a avea capabilităţi militare, notează dpa.

Cotidianul Filipine Daily Inquirer a publicat luni fotografii din zonă despre care se crede că înfăţişează extinderea construcţiilor întreprinse de Beijing în şase recife, care sunt acum echipate cu piste, faruri, facilităţi de comunicare, hangare şi clădiri cu mai multe etaje.

Tags: BeijingBruneiChinafilipineHarry RoqueMalaeziamanilaMarea Chinei de SudRodrigo DutertetaiwanVietnam
Categorii: Știrile zilei