X

Maratonul de la Roma, întrerupt pentru scurt timp de militanţi ecologişti din grupul ‘Ultima Generaţie’

Maratonul de la Roma, întrerupt pentru scurt timp de militanţi ecologişti din grupul ‘Ultima Generaţie’

Trei militanţi ecologişti din grupul “Ultima Generaţie” au întrerupt duminică pentru scurt timp maratonul de la Roma, înainte de a fi arestaţi şi duşi la o secţie de poliţie, se arată într-un comunicat al grupului, informează AFP.

“În această dimineaţă, la ora 09:00 (08:00 GMT), trei cetăţeni (…) au întrerupt desfăşurarea maratonului de la Roma. Poliţia municipală a intervenit la ora 09:10, i-a mutat pe manifestanţi pe marginea drumului şi apoi i-a dus la secţia de poliţie”, se arată în comunicatul celor de la “Ultima Generaţie”, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și: Maia Sandu condamnă atacul Kremlinului asupra orașului Odesa: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu are limite

Denunţând “o iarnă plină de anomalii, cu temperaturi care au atins 25 de grade Celsius în unele regiuni”, grupul şi-a manifestat îngrijorarea faţă de ceea ce poate aştepta Italia în primăvară şi vară, invocând “decese la locul de muncă din cauza căldurii şi morţi în oraşe care au devenit nelocuibile”.

Mida, o studentă de 26 de ani care s-a numărat printre cei trei activişti care au întrerupt maratonul, a explicat în comunicat că a vrut să “tragă un semnal de alarmă pentru că ne confruntăm cu o secetă incredibilă”.

Grupul cere guvernului să înfiinţeze un “fond de reparaţii” de 20 de miliarde de euro pentru “toţi cei care suferă daune din cauza schimbărilor climatice”.

Citește și: Macron: Franța, Germania și Polonia, unite în ajutorul pentru Ucraina

Potrivit experţilor, schimbările climatice induse de activitatea umană sporesc intensitatea şi frecvenţa fenomenelor meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură, secetele şi incendiile de pădure.

În ultimele luni, militanţii din grupul “Ultima Generaţie” au aruncat cu supă, prăjituri, piure sau vopsea lavabilă asupra unor situri culturale şi opere de artă din muzee pentru a sensibiliza populaţia cu privire la încălzirea globală.

Tags: ecologistimaratonroma
Externe