Marcelo Rebelo de Sousa RĂMÂNE preşedintele Portugaliei

Publicat:

Portughezii l-au reales duminică pe actualul preşedinte, conservatorul moderat Marcelo Rebelo de Sousa, într-un scrutin organizat într-o perioadă în care recrudescenţa pandemiei de COVID-19 a determinat impunerea unor noi măsuri de izolare, informează AFP, potrivit agerpres.

Actualul şef al statului, un fost profesor de drept în vârstă de 72 de ani, care a devenit cunoscut în calitate de comentator politic de televiziune, ar fi obţinut 55,5%-62% din voturi, potrivit rezultatelor sondajelor difuzate de mass-media locale.


Citește și: Procesul lui Trump ar putea declanșa și alte proceduri de demitere

Cu 12,2 % – 17,1% din voturi, fosta europarlamentară socialistă Ana Gomes s-a clasat pe locul al doilea, aşa cum estimau sondajele efectuate înainte de scrutin, înaintea candidatului populist de dreapta André Ventura, creditat cu 9 % – 14,1% din voturi.

Rezultatele oficiale urmează să fie comunicate în cursul serii, pe măsură ce se vor număra buletinele de vot.

Acest scrutin ar urma să confirme faptul că fondatorul partidului antisistem ‘Chega’ (‘Ajunge’) nu a reuşit să atingă obiectivul declarat de a se clasa pe locul al doilea, dar rezultatul său pare să confirme progresul extremei drepte într-o ţară care, din acest punct de vedere, a fost o excepţie la nivel internaţional până acum.

Rata absenteismului ar fi între 50% şi 60%, faţă de recordul de 53,5% stabilit în 2011, când predecesorul preşedintelui Sousa a fost reales.

Analiştii s-au temut de o rată mult mai mare a absenteismului, care să depăşească chiar 70%, din cauza exploziei cazurilor de infectare cu noul coronavirus. În ultimele zece zile în Portugalia au fost impuse măsuri de izolare, pentru a doua oară după cele din primăvara anului trecut.

Conform datelor colectate de AFP, Portugalia a raportat în ultimele două săptămâni cel mai mare număr, la nivel global, de infectări şi decese provocate de COVID-19 în raport cu numărul populaţiei, depăşită fiind doar de enclavă britanică Gibraltar.

Citește și: Cel mai căutat narcotraficant din lume a fost ARESTAT în Olanda

Pe tot parcursul zilei de duminică, au putut fi observate cozi lungi în afara secţiilor de votare ca urmare a necesităţii respectării măsurilor de distanţare.

În timpul primului său mandat, Marcelo Rebelo de Sousa a coabitat fără probleme majore cu guvernul minoritar socialist al premierului Antonio Costa.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.