X

Mărcile internaționale părăsesc Rusia din cauza invaziei din Ucraina

De la haine Canada Goose și cel mai nou iPhone la piese de schimb pentru motoare de avion și chiar avioane – lista bunurilor de consum și industriale care nu vor mai fi vândute în Rusia se mărește pe zi ce trece, scrie Reuters , informează mediafax.

Unele dintre cele mai mari mărci occidentale, de la Boeing și Exxon Mobil la Ford Motor, și-au suspendat operațiunile în Rusia, într-un val fără precedent de acțiuni împotriva Moscovei, în urma invaziei acesteia în Ucraina.

Citește și: Doi jurnalişti danezi au fost răniţi în războiul din Ucraina

Producătorul de îmbrăcăminte de iarnă Canada Goose Holdings a declarat miercuri că va suspenda toate vânzările en-gros și de comerț electronic în Rusia, în timp ce Apple a declarat că a oprit vânzările de iPhone-uri și alte produse.

Națiunile occidentale au intensificat constant sancțiunile împotriva Rusiei de când aceasta a invadat Ucraina săptămâna trecută.

Măsurile au dus la prăbușirea rublei și au forțat banca centrală să majoreze ratele dobânzilor. De asemenea, au făcut imposibilă desfășurarea de afaceri în țară pentru multe companii.

Compania petrolieră americană Exxon a declarat că nu va mai investi în noi proiecte de dezvoltare în Rusia și că ia măsuri pentru a ieși din proiectul de petrol și gaze Sahalin-1, după ce BP din Marea Britanie, cel mai mare investitor străin din Rusia, și Shell Plc au luat măsuri similare de renunțare la active.

Ford s-a alăturat altor producători auto prin suspendarea operațiunilor din țară. Daimler Truck și-a înghețat activitățile în Rusia, în timp ce Mercedes-Benz Group analizează opțiunile legale pentru a renunța cât mai repede la participația de 15% din Kamaz.

General Motors a declarat că va suspenda toate exporturile de vehicule către Rusia până la noi ordine, iar BMW a oprit de asemenea livrările, adăugând că va opri producția pe teren în această țară. citiți mai departe

De la căderea comunismului, Rusia, și în special tânăra generație, a îmbrățișat mărcile globale, călătoriile în străinătate și social media. Izolarea sa economică tot mai profundă riscă să pună unele dintre aceste schimbări pe invers și să taie o piață importantă pentru companiile internaționale.

Semnalând că nu va exista nicio relaxare din partea Occidentului, președintele SUA, Joe Biden, a declarat marți, în discursul său despre starea Uniunii, că Putin “nu are nicio idee despre ce urmează”, în timp ce s-a alăturat statelor europene și Canadei în închiderea spațiului aerian al SUA pentru avioanele rusești.

În cadrul sectorului aviatic, Boeing a suspendat întreținerea și suportul tehnic pentru companiile aeriene rusești, în timp ce rivalul Airbus a oprit livrările de piese de schimb, ceea ce afectează industria din Rusia.

Unitatea Technik a Lufthansa și AerCap Holdings, cea mai mare companie de leasing de avioane din lume, și-au întrerupt serviciile pentru clienții ruși.

Lumea sportului a fost, de asemenea, afectată, compania germană de îmbrăcăminte sportivă Adidas suspendându-și parteneriatul cu Uniunea Rusă de Fotbal.

Pe partea de aprovizionare a pieței, producătorii de automobile precum Volkswagen, BMW și Porsche se luptă să obțină componente esențiale, deoarece furnizorii din vestul Ucrainei au fost opriți de invazia rusă, obligându- i să reducă producția. “Din cauza blocajelor de aprovizionare, vor avea loc întreruperi ale producției noastre”, a declarat BMW într-un comunicat. “Suntem în discuții intense cu furnizorii noștri”.

Citește și : Serbia este supusă unor presiuni uriaşe legat de criza din Ucraina

Între timp, firmele rusești s-au simțit din ce în ce mai presate. Sberbank, cel mai mare creditor din Rusia, a declarat miercuri că părăsește piața europeană deoarece filialele sale se confruntă cu ieșiri mari de numerar, adăugând că siguranța angajaților și a proprietății sale este amenințată.

Moscova, care a numit acțiunile Rusiei în Ucraina o “operațiune specială”, a răspuns la exodul tot mai mare al investitorilor occidentali prin restricționarea temporară a vânzărilor de active rusești de către străini

Apple, care a declarat că face modificări la aplicația sa Maps pentru a proteja civilii din Ucraina, s-a alăturat unui cor tot mai mare de companii occidentale care condamnă deschis acțiunile Rusiei. “Suntem profund îngrijorați de invazia rusă în Ucraina și suntem alături de toți oamenii care suferă din cauza violențelor”, a declarat Apple.

“Deplângem acțiunea militară a Rusiei, care încalcă integritatea teritorială a Ucrainei și pune în pericol populația sa”, a declarat Exxon. Ford a declarat în condamnarea sa: “Situația ne-a obligat să ne reevaluăm operațiunile din Rusia”.

Marile companii americane de tehnologie au declarat că își continuă eforturile pentru a împiedica Rusia să profite de produsele lor.

Tags: avioaneboeingCanada GooseExxon MobiliPhonerusiaucraina
Categorii: Diaspora