X

Marco Rubio îi ia locul lui Richard Burr la şefia Comisiei pentru serviciile de informaţii a Senatului american

Senatorul republican de Florida, Marco Rubio, va conduce interimar Comisia pentru serviciile de informaţii a Senatului american, unul din rolurile cele mai influente de pe scena politică de la Washington, în care a fost numit de liderul majorităţii, Mitch McConnell, în urma demisiei lui Richard Burr (Carolina de Nord) săptămâna trecută, transmite DPA, potrivit agerpres.

Comisia, care desfăşoară frecvent activităţi clasificate, a condus o anchetă extrem de mediatizată în ce priveşte ingerinţa Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016.

Citeşte şi: O tătăroaică din Crimeea este numită într-o funcţie-cheie la Kiev

‘Senatorul Rubio a petrecut un deceniu ca membru de rang înalt al comisiilor pentru serviciile de informaţii şi pentru relaţii externe. Grija sa faţă de securitatea naţiunii noastre, promovarea valorilor şi intereselor noastre şi vigilenţa faţă de ameninţări i-au câştigat o reputaţie naţională. În subiecte mergând de la China şi Rusia până la Iran şi Coreea de Nord, de la tiranie şi tulburări în emisfera noastră, senatorul Rubio a fost implicat activ mulţi ani’, a afirmat Mitch McConnell.

Într-un comunicat, Rubio i-a mulţumit liderului McConnell şi a afirmat că vrea să continue activitatea ‘serioasă’ a comisiei.

Nu este clar deocamdată cât timp va rămâne Rubio la conducerea acesteia. Richard Burr a promis că va face un pas în spate cât timp se află sub anchetă şi nu intenţionează să candideze pentru un nou mandat în 2022.

Citeşte şi: Venit minim de bază pentru familiile nevoiaşe spaniole

Senatorul Richard Burr şi-a anunţat joi demisia de la preşedinţia comisiei după ce FBI a început o anchetă asupra tranzacţiilor sale bursiere. Burr este suspectat de delict de iniţiere pentru că şi-a vândut o parte semnificativă din portofoliu în timp ce comisia sa primea informări zilnice cu privire la evoluţia coronavirusului şi cu o săptămână înainte ca piaţa acţiunilor să intre în declin accentuat.

Comisia pentru serviciile de informaţii, condusă anterior de Burr şi de senatorul democrat de Virginia, Mark Warner, a evitat în bună măsură partizanatul în timpul anchetei privind ingerinţa Rusiei în alegerile prezidenţiale şi posibilele legături cu echipa de campanie a lui Donald Trump. Richard Burr şi-a atras chiar critici din partea aliaţilor lui Trump după ce comisia l-a convocat la audiere pe fiul cel mare al preşedintelui, Donald Trump Jr., în 2019.

Tags: Carolina de NordComisia pentru serviciile de informaţii a Senatului americanDonald TrumpfloridaMarco RubioMark WarnerMitch McConnellRichard BurrSUAvirginiawashington
Categorii: Știrile zilei