X

Marea Britanie acuzată de UE că nu prea e pregătită de negocieri serioase pentru Brexit

Negociatorul-şef al Comisiei Europene pentru Brexit, Michel Barnier, i-a cerut miercuri din nou Marii Britanii să prezinte ‘poziţii clare’ pentru a face să avanseze organizarea procesului de separare, în a treia zi a unei sesiuni de negocieri tensionate la Bruxelles, informează AFP.

‘Negocieri în curs: directivele #EUCO (liderii europeni) sunt concepute pentru negocieri serioase şi constructive, însă avem nevoie de poziţii clare ale Marii Britanii pe marginea tuturor subiectelor’, a notat pe Twitter francezul Michel Barnier.

El a făcut această afirmaţie cu o zi înainte de încheierea unei a treia sesiuni de negocieri, lansată luni la Bruxelles, cele două părţi acuzându-se reciproc pentru puţinele progrese înregistrate.

Luni, Barnier a deschis sesiunea de negocieri exprimându-şi îngrijorarea cu privire la lentoarea lor şi cerându-le britanicilor să înceapă să negocieze ‘serios’ cu privire la termenii divorţului.

‘V-o spun sincer, sunt preocupat. Timpul trece repede (…) Trebuie să începem să negociem serios’, a spus Barnier la o conferinţă de presă la sediul Comisiei Europene, în prima zi a celei de-a treia runde de negocieri cu Marea Britanie în dosarul Brexitului.

‘Avem nevoie de poziţii britanice clare pentru a avea negocieri constructive’, a punctat negociatorul-şef european, amintind de cele trei chestiuni considerate prioritare de UE, respectiv obligaţiile financiare ale Marii Britanii, drepturile cetăţenilor europeni aflaţi în această ţară şi situaţia frontierei dintre Irlanda şi Irlanda de Nord.

În timp ce Uniunea Europeană şi-a stabilit obiectivele în negocierea Brexitului, guvernul de la Londra nu a prezentat până în prezent nicio poziţie clară referitoare la dosarele principale, cu excepţia chestiunii privind jurisdicţia Curţii de Justiţie a UE (CJUE), despre care a transmis un document de poziţie în care cere ca, după ieşirea efectivă din UE, drepturile cetăţenilor europeni în Marea Britanie să cadă sub jurisdicţia instanţelor din această ţară.

Însă dacă UE reproşează Marii Britanii lipsa de claritate, aceasta din urmă la rândul ei reproşează europenilor atitudinea inflexibilă.

Această a treia rundă de negocieri s-a desfăşurat într-un climat tensionat, europenii refuzând în continuare să discute despre un viitor acord comercial cu Marea Britanie înainte să fie stabilite condiţiile separării acesteia de UE.

Tags: brexitCJUEEUCOmarea britanieMichel BarniernegocieriUE
Categorii: Diaspora