X

Marea Britanie : Un bărbat arestat anul trecut plănuia atacuri teroriste împotriva unor importante obiective din Londra

Un bărbat arestat anul trecut de autorităţile din Marea Britanie plănuia atacuri teroriste împotriva unor importante obiective din Londra, cum ar fi celebrul orologiu Big Ben şi centrul comercial Westfield, unul din cele mai mari din ţară, relatează luni agenţia Press Association.

Umar Haque, în vârstă de 25 de ani, arestat în mai, ţinea ascuns în autoturismul său un cuţit mare de bucătărie, împachetat în hârtie de ziar, iar pe calculatorul său şi pe stickurile de memorie confiscate din locuinţa sa din Londra au fost găsite materiale de propagandă în favoarea Statului Islamic, a afirmat procuratura în cadrul procesului care se desfăşoară în capitala britanică, conform agerpres.

Anchetatorii au descoperit de asemenea înregistrări de pe YouTube cu “tutoriale” pentru producerea de explozibili. Într-unul din aceste clipuri un american arată cum se poate realiza o pudră explozivă din materiale de uz cotidian pe care o încarcă apoi într-o puşcă, strigând: “Ei, asta numesc eu explozie!” – a declarat curţii procurorul Mark Heywood.

Citește și : Kim Jong-nam s-a întâlnit cu un cetăţean american în Malaezia cu câteva zile înainte de a fi asasinat

Acuzarea a prezentat instanţei şi un carnet cu însemnări scrise de mână, pe prima pagină fiind o listă în 21 de puncte cu referiri la “beneficiile martirajului”.

Mai mult, Umar Haque a recrutat şi antrenat tineri pentru acţiuni teroriste, la moscheea din Ripple Road, în estul Londrei. El i-a recrutat între alţii pe Abuthaher Mamun (19 ani), Muhammad Abid (27 de ani) şi Nadeem Patel (26 de ani), şi ei inculpaţi, pentru a-l asista în planurile sale, potrivit acuzării.

Haque şi Mamun sunt acuzaţi de pregătirea de acte teroriste între 25 martie şi 18 mai anul trecut, Abid este acuzat că avea cunoştinţă de planurile lui Haque, iar Patel este acuzat că a complotat împreună cu Haque în vederea procurării unei arme de foc. Haque mai este acuzat şi că a pregătit fizic şi psihic minori pentru comiterea de acte teroriste. Cei patru au negat aceste acuzaţii, Haque admiţând doar că a diseminat o publicaţie teroristă, iar Patel că a deţinut o armă interzisă.

Tags: acte teroristeatacuri teroristelondramarea britanieUmar HaqueWestfield
Categorii: Diaspora