X

Marea Britanie cere Germaniei să excepteze anumite proiecte de la embargoul asupra exporturilor de armament către Arabia Saudită

Marea Britanie a cerut Germaniei să excepteze marile proiecte din domeniul apărării de la embargoul asupra exporturilor de armament către Arabia Saudită, Londra avertizând că partea germană îşi pierde astfel credibilitatea ca partener comercial, a relatat marţi săptămânalul german Der Spiegel, potrivit Agerpres.

Guvernul de la Berlin a anunţat în noiembrie că nu va mai aproba licenţe de export de armament către Arabia Saudită, o decizie luată în urma asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi.

Citește și : Macron : Franţa şi Georgia vor să deschidă ”o nouă pagină” în relaţiile lor

Acordurile deja încheiate nu cad în mod oficial sub incidenţa interdicţiei, dar guvernul a cerut industriei de profil să suspende deocamdată astfel de livrări.

Importurile din Germania reprezintă doar 2% din totalul importurilor de armament ale Arabiei Saudite, mult sub cele din SUA şi Marea Britanie, însă industria germană produce componente pentru contractele de export ale altor ţări.

Printre acestea se află un acord prin care Arabia Saudită urmează să achiziţioneze 48 de avioane de luptă Typhoon de la Eurofighter, pentru 10 miliarde de lire sterline.

‘Sunt foarte preocupat de impactul deciziei guvernului german asupra industriilor britanică şi europeană de apărare şi a consecinţelor asupra capacităţii Europei de a-şi respecta angajamentele în cadrul NATO’, a afirmat ministrul de externe britanic, Jeremy Hunt, într-o scrisoare către omologul său german, Heiko Maas, după cum a relatat publicaţia Der Speigel.

‘Este esenţial să exceptaţi de urgenţă proiecte mari în domeniul apărării, precum Eurofighter şi Tornado, de la embargoul asupra armamentelor’, a insistat Hunt, atrăgând atenţia că, în caz contrar, este pusă în pericol credibilitatea Germaniei ca partener.

Citește și : Statele bogate, tot mai puţin disponibile să preia refugiaţi în cadrul programului ONU (UNHCR)

În scrisoare, ministrul britanic mai arată că decizia guvernului de la Berlin de a stopa exporturile de armament către Arabia Saudită va provoca pierderi de 2,3 miliarde de euro până în 2026 companiilor germane din industria de apărare.

Scrisoarea şefului diplomaţiei de la Londra survine în contextul în care Marea Britanie se pregăteşte să iasă din Uniunea Europeană la 29 martie, un ‘divorţ’ care va însemna cea mai importantă schimbare a relaţiilor comerciale şi diplomatice cu continentul din ultimele decenii.

Tags: Arabia sauditaarmamentberlingermaniaJamal Khashoggilondramarea britanieSUA
Categorii: DiasporaSinteze