X

Marea Britanie cere Israelului să pună capăt ‘imediat’ construirii de noi locuinţe în coloniile din Cisiordania

Marea Britanie şi-a exprimat luni ‘profunda îngrijorare’ faţă de decizia guvernului israelian de a construi aproape 800 de locuinţe noi în coloniile din Cisiordania, cerându-i să pună capăt ‘imediat’ acestui proiect, relatează France Presse, potrivit agerpres

‘Regatul Unit manifestă o îngrijorare profundă în legătură cu decizia guvernului israelian de a aproba construirea a 780 de noi locuinţe în teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv în zonele situate în adâncul Cisiordaniei’, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe britanic.

Citește și : Un studiu relevă succesul iniţial al campaniei de vaccinare în Israel

‘Coloniile sunt ilegale în baza dreptului internaţional şi riscă să compromită viabilitatea fizică a soluţiei cu două state’, a menţionat acesta într-un comunicat. ‘Le cerem să înceteze imediat construirea (de locuinţe noi) în Ierusalimul de Est şi oriunde altundeva în Cisiordania’, a adăugat acelaşi purtător de cuvânt.

În cadrul campaniei electorale pentru alegerile legislative din martie, Netanyahu a ordonat săptămâna trecută ‘să se avanseze construirea a aproximativ 800 de locuinţe noi în Iudeea-Samaria’, numele biblic utilizat de Israel pentru a desemna Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat din 1967 de către armata israeliană, potrivit unui comunicat dat publicităţii de biroul şefului guvernului israelian.

Citește și : Japonia va studia cazurile de infectare după vaccinarea anti-COVID

Proiectul a fost aprobat duminică de Consiliul superior de planificare, potrivit organizaţiei neguvernamentale anticolonizare Peace Now.

Coloniile israeliene în teritoriile palestiniene ocupate sunt considerate ilegale, conform dreptului internaţional. Peste 450.000 de israelieni trăiesc în coloniile din Cisiordania, unde locuiesc 2,8 milioane de palestinieni, potrivit AFP.

Tags: cisiordaniaierusalimul de estisraelmarea britanie
Categorii: Sinteze