Marea Britanie extinde la nivel naţional un program de analiză a legăturilor dintre problemele mintale şi terorism

Publicat:

Un proiect care analizează legăturile dintre problemele mintale şi terorism în trei oraşe din Marea Britanie a fost extins la nivel naţional, după ce s-a descoperit că un număr semnificativ de persoane din cadrul programelor de combatere a radicalizării suferă de diferite forme de boli psihice, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Studiile arată că răspândirea problemelor de sănătate mintală ale teroriştilor care acţionează împreună pentru a comite atentate majore este extrem de scăzută, însă o serie de atacuri comise de aşa-numiţii ‘lupi singuratici’ a alimentat temerile că bolile mintale ar putea fi un factor declanşator în cazul unora dintre aceste atacuri.


Citeşte şi: Doi copii au murit şi numeroşi sunt răniţi, după ce o maşină de teren A INTRAT cu viteză în sala de curs – FOTO/VIDEO

Autorităţile spun că unii dintre cei implicaţi în patru atacuri care au avut loc anul acesta în Marea Britanie şi care au fost puse pe seama unor militanţi islamişti par să fie persoane care s-au radicalizat pe cont propriu pe internet şi a căror sănătate mintală este sub semnul întrebării.

Pentru a analiza îndeaproape chestiunea, poliţia britanică a lansat în aprilie anul trecut programe pilot în trei dintre cele mai mari zone urbane din Anglia – Londra, Birmingham şi Manchester -, implicând experţi în sănătate mintală şi ofiţeri specializaţi în contraterorism.

Scopul a fost de a le oferi psihiatrilor şansa de a identifica persoanele cu probleme mintale din cadrul programului de combatere a radicalizării, Prevent, şi de a le trata.

“Sunt surprins de faptul că se pare că există mai multe persoane cu probleme mintale decât ne-am fi aşteptat”, spune profesoara Jennifer Shaw, responsabilă cu problemele de sănătate mintală din cadrul acestui program al poliţiei din Manchester, făcând referire la persoanele pe care le-a analizat echipa sa de la lansarea proiectului pilot.

Punerea în practică a acestui proiect pilot în cele trei oraşe a fost considerată un mare succes de către guvern, aşa că programul este extins la nivel naţional, a declarat pentru Reuters Jennifer Shaw, care este profesor de psihiatrie medico-legală la Universitatea din Manchester.

Însă secretomania din jurul programului Prevent, dar şi în legătură cu un alt program de de-radicalizare, Channel, din cadrul proiectului general, este atât de mare, încât există puţine informaţii despre succese sau eşecuri, iar studiile realizate de Jennifer Shaw nu au fost discutate până acum în mass-media.

Citeşte şi: Atac armat cu lansatoare de rachetă şi grenade asupra unui post tv din Afganistan – FOTO

Unii psihiatri susţin că nu a fost stabilită încă nicio legătură ştiinţifică între problemele de sănătate mintală şi atacurile teroriste şi sunt îngrijoraţi că aceste programe riscă să stigmatizeze persoanele care suferă de boli mintale.

Un alt psihiatru care lucrează la programele pilot a spus pentru Reuters că Biroul de Securitate şi Contraterorism le-a transmis experţilor să nu dezvăluie niciun detaliu din descoperirile lor până când nu va fi făcut public raportul final.

Descoperirile ar urma să se numere printre datele despre persoanele din cadrul programului Prevent ce ar urma să fie făcute publice în această săptămână.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze Un uriaș submarin e...

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.