Marea Britanie îi oferă protecţie ambasadorului Myanmarului

Publicat:

Marea Britanie a transmis că îi va oferi protecţie ambasadorului Myanmarului evacuat din reprezentanţa acestei ţări la Londra de către junta militară, după ce a fost notificat oficial de către autorităţile din Myanmar că i s-a încheiat mandatul, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Salut curajul şi patriotismul său. Îl vom susţine pentru a-i garanta securitatea în Marea Britanie”, a scris pe Twitter secretarul de stat pentru afaceri externe Nigel Adams, la finalul unei întâlniri avute joi cu ambasadorul Kyaw Zwar Minn.


Citeşte şi: Mike Pompeo S-A ANGAJAT la Fox News – Black News

Diplomaţi apropiaţi de juntă au preluat miercuri controlul asupra ambasadei, amplasată în centrul Londrei, şi i-au refuzat accesul lui Kyaw Zwar Minn, susţinător al guvernului civil condus de Aung San Suu Kyi, înlăturată de la putere printr-o lovitură de stat militară la 1 februarie.

Şeful diplomaţiei britanice, Dominic Raab, a condamnat “acţiunile de intimidare” ale juntei, dar ministerul său a precizat că acceptă decizia juntei de a pune capăt mandatului diplomatului, după ce a fost notificat oficial despre asta.

“Dată fiind intimidarea la care este supus Minn, încercăm să ne asigurăm că poate trăi în securitate în Marea Britanie pe perioada cât va lua o decizie în legătură cu viitorul său pe termen lung”, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, făcând apel la “restabilirea rapidă a democraţiei” în Myanmar.

Ambasadorul a acuzat miercuri o personalitate militară apropiată de juntă că “i-a ocupat” ambasada, spunând că este vorba de “un fel de lovitură de stat”.

După ce a petrecut noaptea în maşină, el a făcut apel joi la ajutor pentru ţara sa. Întrebat dacă ar fi ucis în cazul în care s-ar întoarce în Myanmar, acest fost colonel, care afirmă că ar fi considerat ca trădător, a răspuns: “Cine ştie?”.

Citeşte şi: Mike Pompeo S-A ANGAJAT la Fox News – Black News

Reprimarea sângeroasă de către forţele de securitate a manifestaţiilor prodemocraţie care au loc în Myanmar de peste două luni nu a slăbit, iar criza a început să atragă tot mai mult atenţia la nivel internaţional.

Cel puţin 614 civili au fost ucişi de forţele de securitate în timpul manifestaţiilor, conform Asociaţiei de Asistenţă pentru Prizonierii Politici (AAPP).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.