Marea Britanie : Partidul Laburist dorește o nouă uniune vamală post-Brexit cu blocul comunitar

Publicat:

Partidul Laburist britanic, de opoziţie, este favorabil unei noi uniuni vamale post-Brexit cu blocul comunitar, similiară celei actuale, a declarat duminică responsabilul pentru Brexit din cabinetul ‘din umbră’ al laburiştilor, Keir Starmer, transmite AFP.

Potrivit lui Starmer, această poziţie este ‘unanim’ împărtăşită în rândul laburiştilor şi va fi confirmată în discursul pe care îl va rosti luni liderul formaţiunii, Jeremy Corbyn, conform agerpres.


‘Regimul vamal actual este înscris în tratatul de aderare (la UE). Consider, prin urmare, că toată lumea recunoaşte acum că va fi necesar un nou tratat. El va face oficiu de uniune vamală’, a explicat Starmer pentru BBC.

Citește și : Papa Francisc face apel la încetarea imediată a violenţei în Siria

‘Va trebuie să existe un nou acord, dar va funcţiona el ca uniunea vamală actuală? Da, aceasta este intenţia’, a precizat Starmer.

‘Este vorba, în fapt, de singura cale de a obţine un acces fără drepturi vamale’ pe piaţa europeană, ceea ce este ‘foarte important pentru sectorul nostru industrial’, a mai spus responsabilul laburist.

Potrivit acestuia, fără o uniune vamală, Marii Britanii îi va fi imposibil să-şi respecte angajamentul de a nu reinstitui o frontieră efectivă între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda după ieşirea din UE.

Partidul Laburist s-a pronunţat în vara lui 2017 pentru menţinerea ţării în piaţa unică europeană pentru o perioadă de tranziţie după ieşirea din UE, prevăzută în martie 2019, fără însă a-şi preciza poziţia dincolo de acest termen.

Duminică, peste 80 de membri laburişti – parlamentari, eurodeputaţi, aleşi locali sau sindicalişti – i-au cerut lui Jeremy Corbyn, într-un comunicat publicat de The Observer, să susţină menţinerea Marii Britanii în piaţa unică europeană, care permite libera circulaţie a persoanelor, bunurilor, capitalurilor şi serviciilor, subliniind că ‘este singura cale pentru noi de a continua să beneficiem de aceleaşi avantaje economice precum cele oferite de acordurile actuale’.

Starmer a mai afirmat că partidul său ar putea susţine un amendament – la un proiect de lege aflat în curs de examinare în parlament – al unor deputaţi conservatori rebeli care cer păstrarea unei uniuni vamale cu blocul comunitar.

Aceasta ar putea pune într-o situaţie foarte dificilă guvernul conservator al premierului Theresa May, care dispune doar de o majoritate redusă în parlament.

Theresa May îşi va preciza pe 2 martie viziunea despre partenariatul post-Brexit între Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

Pe lângă ieşirea din piaţa unică şi din uniunea vamală, Londra mai vrea să pună capăt libertăţii de circulaţie a imigranţilor şi jurisdicţiei Curţii Europene a Drepturilor Omului, şi să negocieze un acord care să reducă pe cât posibil drepturile vamale şi demersurile administrative.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.