X

Marea Britanie îşi va pierde accesul la bazele de date poliţieneşti europene după Brexit, avertizează Michel Barnier

Marea Britanie îşi va pierde accesul la bazele de date poliţieneşti europene, precum Sistemul de Informaţii Schengen (SIS) odată ce va părăsi Uniunea Europeană, a avertizat marţi negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, citat de AFP, potrivit agerpres.

“Cooperarea noastră va trebui să fie organizată în mod diferit”, a spus Barnier. “Ea se va baza pe schimburi efective şi reciproce, dar nu pe un acces la bazele de date rezervate UE sau spaţiului Schengen”, a subliniat el.

Citește și : Autorităţile de la Damasc denunță patrulele militare desfăşurate de forţele turce lângă Minbej, în nordul Siriei

Este “de înţeles” că Londra vrea să continue să se bucure de avantajele unei apartenenţe la Uniune, a afirmat negociatorul. Dar Regatul Unit trebuie să-şi asume consecinţele deciziei de a “părăsi UE, instituţiile sale, structurile sale şi clauzele sale de salvgardare”, potrivit lui.

Barnier, care a vorbit cu ocazia unei vizite la Viena, capitala care îşi va asuma preşedinţia prin rotaţie a UE de la 1 iulie, a amintit că “intensa cooperare” în materie de securitate între statele membre se bazează pe “încredere”.

Or, aceasta “nu cade din cer” şi “dacă părăseşti acest ecosistem, pierzi avantajele acestei cooperări”, a subliniat el la adresa britanicilor.

“Sunteţi un stat terţ pentru că aţi decis astfel”, a afirmat fostul comisar european francez, relevând că în materie de securitate, ca şi în toate celelalte, “o nouă relaţie ambiţioasă” va trebui să fie negociată punct cu punct între Londra şi Uniune.

Reluând declaraţii deja făcute la începutul lunii iunie, negociatorul a amintit că UE nu intenţionează să se lasă antrenată într-un “joc al reproşurilor”. “Ar fi o pierdere de timp pe care noi nu îl avem” atunci când cei 27 vor să reglementeze până în toamnă problemele legate de plecarea britanică, prevăzută pentru sfârşitul lunii martie 2019.

Citește și : UE are în vedere instituirea unor „platforme regionale de debarcare” pentru migranţi

Fără a fi membră a Spaţiului Schengen, Londra a obţinut în calitate de membră a UE un acces la informaţii din fişierul SIS, care conţin mai multe zeci de milioane de accesări.

Regatul Unit participă de asemenea la sistemul Mandatului de arestare european şi la Agenţia Europol, condusă de britanicul Rob Wainwright, care susţine ţările din UE în lupta împotriva marii criminalităţi internaţionale şi a terorismului.

În practică, o ieşire din UE “înseamnă că Regatul Unit nu mai poate fi parte a Mantului de arestare european” şi că britanicii nu vor mai putea asista la reuniunile Europol şi Eurojust, organismul de cooperare judiciară, a subliniat Barnier, care a invitat Londra să dea dovadă de “realism” în dorinţele sale.

Tags: londramarea britanieRegatul UnitSchengenSISuniunea europeana
Categorii: Diaspora