X

Marea Britanie va rămâne blocată într-o perioadă de tranziţie în care va contribui la bugetul UE (Philippe Lamberts)

Marea Britanie probabil va rămâne blocată într-o lungă perioadă de tranziţie în care va contribui la bugetul Uniunii Europene şi va trebui să respecte legile europene, dar nu va avea un cuvânt de spus referitor la problemele blocului comunitar, a estimat marţi eurodeputatul belgian Philippe Lamberts, responsabil al grupului Verzilor pentru dosarul Brexit, transmite Reuters.

Lamberts a estimat că orice viitor acord privind viitoarele relaţii comerciale între UE şi Londra este ireconciliabil cu evitarea unei ‘frontiere dure’ între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, conform agerpres.

”Perioada de tranziţie va fi întinsă”, a spus eurodeputatul belgian.

Premierul britanic Theresa May a devenit ţinta criticilor din partea rivalilor politici de la Londra care o acuză că a acceptat termenii UE privind perioada de tranziţie post-Brexit.

Citește și : Marea Britanie : Guvernul a încercat să minimalizeze un raport pesimist privind situaţia economică după Brexit

”Într-adevăr, sunteţi un fel de stat vasal în timpul perioadei de tranziţie”, a spus eurodeputatul ecologist, care a adăugat că această tranziţie ar putea dura cinci ani.

Cei 27 de membri ai UE ‘au dat luni un nou mandat Comisiei Europene pentru a negocia o perioadă de tranziţie cu Regatul Unit al Marii Britanii’, a anunţat preşedinţia bulgară a Consiliului UE. Această tranziţie va dura de la data ieşirii Marii Britanii, la sfârşitul lunii martie 2019, ‘până la 31 decembrie 2020’, a precizat un membru al echipei de negociere europene, Sabine Weyan.

Conform directivelor de negociere aprobate luni de miniştrii europeni reuniţi în Consiliul Afaceri Generale, principiul de bază este ca în această perioadă de tranziţie Marea Britanie să aplice toate reglementările europene, ‘ca şi când ar fi în continuare stat membru’, dar ‘fără să participe la procesul decizional în instituţiile europene’. În plus, conform aceluiaşi mandat, Marea Britanie va trebui să accepte autoritatea instanţelor de control europene, inclusiv cea a Curţii de Justiţie a UE.

O perioadă de tranziţie a fost cerută de Marea Britanie, dar în solicitarea acesteia se menţionează o perioadă de doi ani, mai lungă cu trei luni decât cea agreată de europeni.

Tags: brexitmarea britaniePhilippe LambertsSabine WeyanTheresa MaytranzitieUE
Categorii: Diaspora