X

Marea Britanie renunță la un arhipelag din Oceanul Indian, dar păstrează un atol cu o bază militară

Marea Britanie renunță la un arhipelag din Oceanul Indian, dar păstrează un atol cu o bază militară

Marea Britanie renunță la un arhipelag din Oceanul Indian în favoarea Mauritius. Este vorba despre Insulele Chagos. În schimb, britanicii păstrează un atol pe care se află o bază militară folosită de ei și de americani.

Disputa dintre Mauritius și Marea Britanie pentru Arhipelagul Chagos a început în urmă cu aproximativ jumătate de secol. Britanicii au acceptat ca din octombrie să renunțe la arhipelag, în favoarea statului Mauritius, potrivit stiripesurse.

Citește și: Forbes: Gazprom devine cea mai neprofitabilă corporație rusă, cu pierderi nete record

„Sunt unii oameni care s-au gândit că este imposibil ca o țară mică precum Mauritius să obțină dreptate împotriva superputerilor. În ciuda tuturor acestor lucruri am rămas fideli convingerilor noastre de a pune capăt colonizării în țara noastră. Astăzi, la 56 de ani de la independența noastră, decolonizarea noastră este completă”, a declarat Pravind Jugnauth, prim-ministrul din Mauritius, potrivit Sky News.

Decizia a fost criticată în Marea Britanie. Unii polticieni au spus că este o retragere rușinoasă și un dezastru strategic deoarece deschide calea Chinei în mijlocul Oceanului Indian.

Citește și: Majoritatea moldovenilor susține aderarea țării la UE și doresc să participe la referendum (sondaj)

Regatul Unit va preda suveranitatea Insulelor Chagos dar va păstra încă 99 de ani una dintre insulele arhipelagului. Este vorba despre Diego Garcia, unde se află o bază militară cheie strategică. Aceasta este folosită în comun de SUA și Marea Britanie.

Marea Britanie va oferi și un „pachet de sprijin financiar” statului Mauritius, inclusiv plăți anuale pentru următorii 99 de ani și un parteneriat privind infrastructura.

Tags: Insulele Chagosmarea britanieMauriţiusOceanul Indian
Diverse