X

Marea Britanie RENUNŢĂ la vaccinurile Valneva

Guvernul britanic a reziliat contractul pentru achiziţia a 100 de milioane de doze din vaccinul anti-COVID-19 al laboratorului franco-austriac Valneva, o mare decepţie pentru această companie care miza mult pe această comandă, singura pe care primit-o până în prezent pentru vaccinul său aflat încă în fază experimentală, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Contractul cuprinde o clauză care permite guvernului britanic să-l rezilieze. El pretinde în plus că Valneva nu şi-a respectat obligaţiile, ceea ce Valneva contestă viguros”, menţionează laboratorul franco-austriac într-un comunicat, fără alte detalii. Londra nu a oferit deocamdată nicio explicaţie.

Citeşte şi: Alegerile din Norgvegia ar putea provoca PRĂBUŞIREA guvernului Solberg – Black News

În urma acestui anunţ, acţiunile companiei la Bursa de la Paris au scăzut puternic, cu peste 40% luni la ora 09:20, până la valoarea de 12,098 euro.

Valneva a dezvoltat un vaccin anti-COVID-19 cu virus dezactivat, o tehnologie mai clasică faţă de ARN mesager şi care este folosită de asemenea la producerea vaccinului antigripal în fiecare an.

Laboratorul franco-austriac a înaintat în luna august autorităţilor sanitare britanice o cerere de autorizare a vaccinului său candidat şi a anunţat că, pe baza rezultatelor primelor două faze ale testelor clinice (efectuate pe un număr relativ redus de voluntari), estimează o eficacitate de peste 80% a vaccinului său.

Cât despre rezultatele testelor din faza a treia, menite să dovedească eficacitatea reală a vaccinului înaintea unei eventuale comercializări, acestea sunt aşteptate la începutul ultimului trimestru al anului în curs, aşadar probabil în câteva săptămâni.

Citeşte şi:Coreea de Nord a testat o nouă ‘rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune’ – Black News

Tot în luna august, directorul general al Valneva, Franck Grimaud, a declarat că se desfăşoară în continuare discuţii cu Uniunea Europeană pentru încheierea unui contract de furnizare de vaccinuri anti-COVID-19.

Laboratorul franco-austriac asigură acum că ”rămâne deplin angajat în dezvoltarea” vaccinului său candidat şi îşi ”va spori eforturile cu alţi clienţi potenţiali pentru a se asigura că vaccinul său cu virus inactivat va putea fi folosit în lupta împotriva pandemiei”.

Tags: covid-19Franck Grimaudlondramarea britanieuniunea europeanavaccinValneva
Categorii: Externe