Marea Britanie respinge oferta de schimb de deţinuţi a Teheranului, acuzând o strategie diplomatică ‘revoltătoare’

Publicat:

Ministrul britanic al afacerilor externe, Jeremy Hunt, a respins joi oferta Teheranului de schimb de deţinuţi, care ar fi urmat să o implice pe o iraniano-britanică deţinută la Teheran, afirmând că aceasta face parte dintr-o strategie diplomatică “revoltătoare”, relatează AFP, potrivit agerpres.

Şeful diplomaţiei iraniene, Javad Zarif, a propus miercuri, la New York, punerea în libertate a cetăţenei iraniano-britanice deţinute în Iran, Nazanin Zaghari-Ratcliffe, în schimbul renunţării de către SUA la acuzaţiile împotriva unei iraniene deţinute în Australia, Negar Ghodskani.


Citește și : Atacuri în Sri Lanka: Bilanţ revizuit în scădere, la 253 morţi și peste 400 de răniţi

Jeremy Hunt a explicat că există o “enormă diferenţă” între cele două femei. “Femeia închisă în Australia este vizată de o procedură juridică în curs şi este suspectată că a o comis o infracţiune foarte gravă”, le-a spus el jurnaliştilor la Londra. “Nazanin Zaghari-Ratcliffe este nevinovată. Nu a făcut nimic rău”, a adăugat ministrul.

Angajată a Fundaţiei Thomson Reuters, legată de agenţia de presă canadiano-britanică cu acelaşi nume, Nazanin Zaghari-Ratcliffe, în vârstă de 40 de ani, a fost arestată pe 3 aprilie 2016 pe aeroportul din Teheran în prezenţa fiicei sale Gabriella, după ce şi-a vizitat familia. Ea a fost condamnată în septembrie 2016 la 5 ani de închisoare pentru participarea la manifestaţiile din 2009 vizând răsturnarea regimului, ceea ce ea a dezminţit. Londra nu a reuşit până în prezent să obţină eliberarea ei.

“Ceea ce este inacceptabil în ceea ce face Iranul este că bagă nevinovaţi în închisoare şi îi utilizează ca monedă de presiune. Mă tem că asta se întâmplă şi cu această afacere australiană. Ei spun: ‘nu o eliberăm pe această britanică nevinovată decât dacă faceţi ceva care ne convine din punct de vedere diplomatic’ “, a declarat Hunt.

Ministrul a adăugat că Nazanin Zaghari-Ratcliffe nu este decât unul dintre numeroşii cetăţeni occidentali deţinuţi în Iran. El a declarat că speră să obţină “nu numai eliberarea lui Nazanin, ci şi încheierea acestei practici a Iranului, care este absolut revoltătoare”. Hunt a mai spus că “ei sunt în mare singura ţară din lume care recurge la ea”.

Citește și : Situaţia umanitară la Tripoli s-a deteriorat grav: Cartiere rezidenţiale devin câmpuri de luptă (CICR)

Iraniana Negar Ghodskani a fost arestată în Australia în 2017. SUA încearcă să obţină extrădarea ei. Rezidentă în Australia, ea este acuzată de justiţia americană că a încercat să achiziţioneze tehnologie digitală americană dându-se drept angajată a unei companii malaeziene, cu scopul de a o transmite companiei iraniene Fanamoj.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.