X

Marea Britanie şi statele UE vor şi mai multe controale impuse tancurilor petroliere ruseşti

Marea Britanie şi statele UE vor şi mai multe controale impuse tancurilor petroliere ruseşti

Marea Britanie intenţionează să lanseze săptămâna aceasta un apel la acţiune, împreună cu un grup de state membre UE, pentru a lua în vizor aşa-numita “flotă din umbră” de tancuri petroliere, pe care Rusia o utilizează pentru a evita sancţiunile internaţionale, informează Bloomberg citând surse din apropierea acestui dosar.

Mai multe guverne europene urmează să îşi exprime sprijinul pentru acest plan cu ocazia unei reuniuni a Comunităţii Politice Europene, care va fi găzduită joi de premierul britanic Keir Starmer, potrivit unui proiect de comunicat final consultat de Bloomberg. Obiectivul este schimbul de informaţii cu privire la flota rusească “pentru a ne coordona răspunsul la riscul ridicat de vasele şi facilitatorii săi, şi a lucra cu sectorul privat şi alte părţi implicate pentru a răspunde la ameninţare”, se precizează în documentul menţionat. Oficiali şi experţi din diferite ţări vor forma un grup de lucru care se va reuni în regim de urgenţă “pentru a lua măsuri concrete”, se mai arată în comunicat, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Aceste ţări vor să facă şi mai dificil pentru Rusia să profite de pe urma resurselor sale petroliere. Sancţiunile adoptate de grupul statelor puternic industrializate au transformat Rusia într-un paria pe piaţa transportului convenţional de petrol, prin oprirea accesului la tancurile petroliere convenţionale şi furnizorii de servicii, în situaţia în care petrolul este transportat la un preţ inferior plafonului stabilit de G7. Asta a forţat Rusia să recurgă la tancurile petroliere mai vechi care operează în afara normelor din industrie.

“Flota rusească din umbră reprezintă o ameninţare la adresa statelor noastre şi a altora care depind de mările şi oceanele lumii”, se precizează în documentul de lucru, care este posibil să sufere modificări înainte de a fi semnat, la finele săptămânii. “Multe dintre navele din această flotă din umbră nu sunt asigurate şi prost întreţinute. Multe se angajează în activităţi care încalcă normele de bază de siguranţă şi standardele şi reglementările de mediu”, se mai arată în document.

De asemenea, la reuniunea Comunităţii Politice Europene, ţările europene vor face un apel către statele de pavilion să se asigure că normele de siguranţă sunt respectate, inclusiv cele referitoare la operaţiunile de transfer de la o navă la alta şi cerinţele referitoare la deţinerea la bord de certificate valabile de asigurări.

“Facem un apel către proprietarii şi operatorii de nave, către industria de asigurări maritime, brokerii de nave şi alte părţi implicate relevante să adere la aceste obligaţii, să sprijine prevenţia, detecţia şi raportarea activităţilor flotei din umbră”, se mai arată în documentul consultat de Bloomberg.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

 

Tags: marea britaniepetrolieretancuriUE
Externe