Marea majoritate a pacienţilor cu ‘covid lung’ înregistrează o ameliorare lentă a simptomelor după doi ani – studiu

Publicat:

Marea majoritate a pacienţilor (90%) care suferă de ”covid lung” înregistrează o ameliorare treptată a simptomelor – după doi ani -, iar ceilalţi înregistrează o ameliorare rapidă ori, din contră, o persistenţă a tulburărilor, arată un studiu publicat vineri, relatează AFP, scrie news.ro

Acest studiu a fost realizat de către dr. Viet-Thi Tran, un epidemiolog, împreună cu Universitatea Paris Cité şi CHU Paris, asupra unui număr de 2.197 de pacienţi din cohorta ”ComPare”, care suferă de o firmă lungă de covid-19, urmăriţi cu regularitate.


Citește și : ATAC armat în Japonia: Patru oameni au fost ucişi!

Rezultatele au fost publicate în revista International Journal of Infectious Diseases.

LISTĂ LUNGĂ DE SIMPTOME

Forma lungă a acovid-19 se manifestă prin unul sau mai multe simptome de pe o listă lungă – între altele oboseală, tuse, pierderea suflului, pierderea gustului sau a mirosului, dificultăţi de concentrare, depresie -, în general în primele trei luni după o infecţie cu SARS-CoV-2, care persistă cel puţin două luni.

Aceasta nu este o boală ”unică”, ci un sindrom complex, care rezultă din multiple mecanisme, adesea suprapuse, care explică tabloul clinic complex şi adesea eterogen al pacienţilor, subliniază AP-HP într-un comunicat.

Potrivit acestui studiu, aproximativ 90% dintre persoanele atinse de ”covid lung” prezintă în continuare simptome la un an de la îmbolnăvire.

Cercetătorii au identificat trei traiectorii ale pacienţilor.

Marea majoritate (91%) a înregistrat o ameliorare lentă a simptomelor de-a lungul timpului – o reducere medie cu aproximativ 25% a numărului de simptome raportate la doi ani după apariţie.

Aproximativ 4% dintre pacienţi s-au ameliorat rapid, iar simptomele au remis complet la doi ani de la apariţie.

În comparaţie cu alte persoane, acestea erau cele mai tinere şi nu aveau antecedente ale unor boli funcţionale – oboseală cronică, fibromialgie.

Aceşti pacienţi prezentau mai frecvent dureri cervicale, dorsale şi lombare şi simptome digestive în timpul bolii acute.

Aproximativ 5% dintre pacienţi prezentau, din contră, simptome importante şi persistente în decursul timpului.

Aceşti pacienţi erau, în general, mai în vârstă, fumători şi aveau antecedente ale unor boli autoimune.

Citește și : NATO promite o cooperare mai strânsă în regiunea baltică

 

Ei prezentau mai frecvent simptome ca tahicardie, bradicardie, palpitaţii, aritmii, bufeuri de căldură, transpiraţie şi intoleranţă la frig şi la cald în timpul bolii acute.

Aceste rezultate urmează să permită o mai bună informare a pacienţilor în evoluţia formei lor lungi de covid-19 şi o mai bună estimare a răspunsului sistemului de sănătate la provocările ”covid lung”, subliniază AP-HP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rusia și-a retras și ultima navă militară pe care o mai avea în Crimeea. Flota rusă „a pierdut controlul asupra Mării Negre”

Rusia și-a retras și ultima navă militară pe care o mai avea în Crimeea. Flota rusă „a pierdut controlul asupra Mării Negre” Rusia și-a retras...

Evenimentele Zilei de 17 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 17 iulie în Istorie 17 iulie este a 198-a zi a calendarului gregorian și a 199-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 17 iulie 2024

Horoscop 17 iulie 2024  Nativii din zodia Capricorn se concentrează pe carieră, în timp ce Gemenii au o zi plină de energie, potrivit stiripesurse. Horoscop...

Se anunță schimbări majore la ziarul Bild şi site-ul american de ştiri Politico

Se anunță schimbări majore la ziarul Bild şi site-ul american de ştiri Politico Gigantul media german Axel Springer, care deţine popularul tabloid german Bild şi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.