X

Marea Neagră şi rutele alternative ale navelor ucrainene încărcate cu cereale

Marea Neagră şi rutele alternative ale navelor ucrainene încărcate cu cereale

”Primus”, a doua navă ucraineană încărcată cu cereale a plecat din Odesa, îndreptându-se spre Bulgaria, scrie EURONEWS, potrivit RADOR.

După ce Rusia a ieșit din acordul cerealelor, Marea Neagră a devenit un câmp de luptă, iar navele trebuie să aleagă rute alternative. ceea ce înseamnă navigarea de-a lungul coastelor Bulgariei și României, țări NATO.

Citește și : R. Moldova cumpără electricitate din Rusia la prețurile vechi

Sâmbătă, miniștrii de externe ai Ucrainei și Turciei au discutat despre posibila restabilire a acordului privind grâul, care însă fără Rusia nu este durabil.

Marea Neagră şi rutele alternative ale navelor ucrainene încărcate cu cereale

”Continuăm eforturile noastre de a reactiva procesul cât mai curând posibil, înainte să se piardă cuceririle Inițiativei Mării Negre – a spus Hakan Fidan, ministrul turc de externe – Am prevăzut acest lucru și am discutat cu amicii noștri posibilitatea de a ne gândi la soluții alternative care să nu includă Rusia”.

Cum poate fi exportat grâul ucrainean

Kievul a căutat în mod activ soluții pentru a-și proteja navele de posibile atacuri rusești.
Alternativele includ o sporire a rutelor terestre, precum și un posibil sistem de convoaie cu escortă NATO, propunere care nu a fost acceptată însă de Statele Unite.

Interzicerea importului de cereale ucrainene

Tot sâmbătă, oficialii ucraineni au criticat aspru cinci țări UE care doresc să prelungească limitele/interdicției la importurile de produse agricole ucrainene până cel puțin la sfârșitul anului 2023.

Marea Neagră şi rutele alternative ale navelor ucrainene încărcate cu cereale

Acestea sunt Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia și România. Care scot în evidență faptul că produsele alimentare ieftine ucrainene le destabilizează sectoarele agricole. De la începutul anului, cele cinci țări au constatat că produsele cerealiere, în loc să tranziteze către alte destinații, se revarsă pe piețele interne, modificând prețul și vânzările produselor locale. Actuala interdicție de import este în vigoare până la 15 septembrie.

Kievul a definit acest comportament ”categoric inacceptabil”.

În data de 11 august, România a declarat că ar putea dubla tranzitul cerealelor ucrainene, pentru a ajuta Kievul. Numai că în ceea ce privește aprovizionarea, Bucureștiul respectă interdicția.

Tags: cerealemarea neagraOdesaucraina
Categorii: ExterneRăzboi in UcrainaȘtirile zilei