Marele ayatollah al Irakului le cere oamenilor să nu-i mai voteze pe parlamentarii ‘corupţi şi incapabili’

Publicat:

Cea mai înaltă autoritate şiită a Irakului, marele ayatollah Ali Sistani, le-a cerut vineri irakienilor să nu îi mai voteze, la alegerile legislative de la 12 mai, pe deputaţii care s-au dovedit ‘corupţi’ şi ‘incapabili’, într-o ţară în care populaţia denunţă frecvent incompetenţa şi corupţia liderilor săi, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

În predica sa ocazionată de marea rugăciune musulmană de la Kerbala (la sud de Bagdad), Ali Sistani le-a cerut irakienilor să nu îi voteze încă o dată pe ‘candidaţii şi capii de listă care au ocupat posturi de responsabilitate în legislaturile precedente’ şi care s-au dovedit ‘nişte incapabili şi nişte corupţi’.


Citeşte şi: Opoziţia din Venezuela cere un absenteism în masă la alegerile prezidenţiale

În predica săptămânală, citită de reprezentantul său Abdel Mehdi al-Kerbalai şi transmisă la televiziune, Sistani i-a îndemnat pe irakieni ‘să evite să cadă în capcana celor care vor să-i înşele, dintre cei pe care i-aţi cunoscut deja (la putere) şi ceilalţi’.

Chiar dacă nu sunt constrângătoare politic sau legal, îndemnurile marelui ayatollah Sistani îi oferă în general autoritate printre şiiţi, care formează aproximativ două treimi din populaţia Irakului.

Astfel, după ofensiva fulgerătoare a grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în iunie 2014, Ali Sistani a mobilizat zeci de mii de voluntari în rândul unităţilor paramilitare care au ajutat forţele guvernamentale să învingă SI, alungată în 2017 din toate oraşele irakiene.

Citeşte şi: Cutremur în Africa de Sud. 13 mineri au rămas captivi în subteran

În opinia politologului Aziz Jaber, discursul de vineri îi vizează pe ‘capii de liste care au ocupat posturi în guvern şi pe parlamentari precum vicepreşedinţii Nouri al-Maliki şi Iyad Allawi’, aflaţi amândoi în fruntea unor liste electorale.

Printre capii de listă pentru alegerile legislative se mai află şi premierul în funcţie, Haider al-Abadi, acuzat de lipsă de fermitate în faţa corupţiei, într-o ţară plasată pe locul al 12-lea în lume în privinţa acestui flagel.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.