X

Marele ayatollah al Irakului le cere oamenilor să nu-i mai voteze pe parlamentarii ‘corupţi şi incapabili’

Cea mai înaltă autoritate şiită a Irakului, marele ayatollah Ali Sistani, le-a cerut vineri irakienilor să nu îi mai voteze, la alegerile legislative de la 12 mai, pe deputaţii care s-au dovedit ‘corupţi’ şi ‘incapabili’, într-o ţară în care populaţia denunţă frecvent incompetenţa şi corupţia liderilor săi, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

În predica sa ocazionată de marea rugăciune musulmană de la Kerbala (la sud de Bagdad), Ali Sistani le-a cerut irakienilor să nu îi voteze încă o dată pe ‘candidaţii şi capii de listă care au ocupat posturi de responsabilitate în legislaturile precedente’ şi care s-au dovedit ‘nişte incapabili şi nişte corupţi’.

Citeşte şi: Opoziţia din Venezuela cere un absenteism în masă la alegerile prezidenţiale

În predica săptămânală, citită de reprezentantul său Abdel Mehdi al-Kerbalai şi transmisă la televiziune, Sistani i-a îndemnat pe irakieni ‘să evite să cadă în capcana celor care vor să-i înşele, dintre cei pe care i-aţi cunoscut deja (la putere) şi ceilalţi’.

Chiar dacă nu sunt constrângătoare politic sau legal, îndemnurile marelui ayatollah Sistani îi oferă în general autoritate printre şiiţi, care formează aproximativ două treimi din populaţia Irakului.

Astfel, după ofensiva fulgerătoare a grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în iunie 2014, Ali Sistani a mobilizat zeci de mii de voluntari în rândul unităţilor paramilitare care au ajutat forţele guvernamentale să învingă SI, alungată în 2017 din toate oraşele irakiene.

Citeşte şi: Cutremur în Africa de Sud. 13 mineri au rămas captivi în subteran

În opinia politologului Aziz Jaber, discursul de vineri îi vizează pe ‘capii de liste care au ocupat posturi în guvern şi pe parlamentari precum vicepreşedinţii Nouri al-Maliki şi Iyad Allawi’, aflaţi amândoi în fruntea unor liste electorale.

Printre capii de listă pentru alegerile legislative se mai află şi premierul în funcţie, Haider al-Abadi, acuzat de lipsă de fermitate în faţa corupţiei, într-o ţară plasată pe locul al 12-lea în lume în privinţa acestui flagel.

Tags: Abdel Mehdi al-KerbalaiAli SistaniIrakIyad AllawiKerbalamarele ayatollahNouri al-MalikiparlamentarisiitStat Islamic (SI)
Categorii: Sinteze