X

Marele rabin al Poloniei, indignat de ceremoniile oficiale pentru o unitate care a colaborat cu naziştii

Marele rabin al Poloniei şi-a manifestat miercuri indignarea faţă de atitudinea favorabilă a puterii conservatoare de la Varşovia faţă de o unitate clandestină naţionalistă acuzată că a colaborat cu naziştii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, informează AFP, potrivit agerpres.

El a regretat în special că ceremoniile – organizate de ministrul pentru problemele foştilor combatanţi sub patronajul preşedintelui Andrzej Duda – au loc cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la crearea Brygada Swietokrzyska (Brigada de munte a Sfintei Cruci).

Citește și : SUA şi Turcia vor înfiinţa un centru de operaţiuni comune pentru nordul Siriei

Marele rabin a declinat invitaţia ministrului Jan Kasprzyk de a participa la aceste ceremonii şi a transmis preşedinţiei răspunsul său.

‘Organizarea acestor ceremonii reprezintă o insultă la memoria tuturor cetăţenilor polonezi ucişi în lupta împotriva naziştilor. Consider ca o insultă personală faptul de a fi invitat să particip. Shalom. Michael Schudrich’, afirmă marele rabin într-o declaraţie citată de cotidianul Gazeta Wyborcza.

Patronajul prezidenţial, anunţat săptămâna trecută, a provocat critici virulente în Polonia.

Brygada Swietokrzyska a făcut parte din Forţele armate naţionale (NSZ), importantă organizaţie militară clandestină ultranaţionalistă şi anticomunistă care în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a luptat împotriva naziştilor, dar de asemenea şi împotriva Armatei roşii şi a rezistenţei antigermane comuniste poloneze.

După intrarea Armatei roşii în Polonia, această brigadă, care număra între 850 şi 1.400 de persoane la acea vreme, a refuzat să se alăture principalei organizaţii clandestine, Armia Krajowa (Armata Teritorială -AK), şi a început să colaboreze cu naziştii împotriva URSS, după care s-a refugiat definitiv în Germania.

Potrivit lui Schudrich, NSZ, făţiş anticomunistă, ‘a ucis nemţi, ruşi şi evrei’.

Citește și : Stoltenberg: NATO nu poate ignora ascensiunea Chinei

‘Există mulţi alţi eroi polonezi, nu este nevoie să-i alegem pe cei care au ucis alţi polonezi, iar în acest caz mulţi oameni de religie evreiască’, a spus el, evocând ‘un anumit nivel de colaboraţionism’ al Brigăzii cu naziştii şi calificând aceste ceremonii drept ‘revizionism istoric periculos’.

În februarie 2018, premierul conservator Mateusz Morawiecki a fost primul responsabil polonez care a depus flori la mormintele soldaţilor Brigăzii lângă Munchen, provocând un val de indignare în Polonia şi în Israel.

Tags: Andrzej DudaBrygada SwietokrzyskaNSZPoloniarabinvarsovia
Categorii: Diaspora