X

Marele rabin din Ucraina şi-a înmormântat fiul, ucis în lupte împotriva forţelor ruse

Marele rabin din Ucraina şi-a înmormântat fiul, ucis în lupte împotriva forţelor ruse

În jur de o sută de persoane s-au adunat joi într-o sinagogă centrală din Kiev pentru a aduce un omagiu lui Matitiahu Anton Samborski, fiul marelui rabin al Ucrainei, ucis în lupte împotriva forţelor ruse, informează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

Citeşte şi: Trump refuză o altă dezbatere cu Harris – Stiripesurse.md

Apropiaţi duceau buchete de flori, mângâind sicriul şi strângând mâna tatălui celui decedat, marele rabin Moshe Azman, care îşi reţinea lacrimile, potrivit unui corespondent al AFP.

Marele rabin din Ucraina şi-a înmormântat fiul, ucis în lupte împotriva forţelor ruse

“Vreau ca Dumnezeu să îl răzbune, pe el şi pe alţi nevinovaţi, soldaţi şi civili, care mor în acest război”, a declarat Azman. “El a fost ucis de lumea rusă care a venit aici spunând că vrea să ‘denazifice’ Ucraina”, a adăugat el, cu referire la unul dintre argumentele avansate de Kremlin pentru a-şi justifica invazia.

Înainte de începutul războiului în februarie 2022, Ucraina număra circa 300.000 de evrei, dintre care 50.000 în capitală, potrivit rabinului Azman.

Samborski, adoptat de familia rabinului atunci când era copil, plecase să lupte împotriva forţelor ruse ca voluntar.

“Ucraina şi Israelul împart, într-un fel, acelaşi destin, luptă pentru dreptul de a fi un stat, pentru a avea dreptul de a alege, de a fi liberi”, a declarat la rândul său ambasadorul Israelului în Ucraina, Michael Brodsky. “Este o tragedie pentru întreaga comunitate evreiască”, a comentat el. 

Tags: Matitiahu Anton SamborskiMichael BrodskyMoshe Azmanrusiaucraina
Categorii: Război in UcrainaȘtirile zilei