X

Mareşalul libian Haftar, condamnat în SUA să despăgubească familii libiene

Mareşalul Khalifa Haftar, liderul forte din estul Libiei, a fost condamnat în Statele Unite să despăgubească familii libiene care l-au acuzat de tortură şi execuţii extrajudiciare, relatează sâmbătă AFP, potrivit agerpres.  

Un judecător federal a apreciat că mareşalul Haftar nu a cooperat cu justiţia şi că, prin urmare, poate fi condamnat “în mod implicit” să plătească daune şi interese reclamanţilor.

Citește și : Temperaturile ridicate înregistrate în luna iulie în toată Europa au declanşat un val de căldură marin în Marea Mediterană

El poate face în continuare recurs la această decizie şi va fi nevoie de audieri suplimentare pentru a stabili cuantumul despăgubirilor, dar această decizie reprezintă un revers major pentru mareşal.

“Justiţia a câştigat, Haftar va trebui să răspundă pentru crimele sale de război”, a declarat Faisal Gill, unul dintre avocaţii la originea procedurii, potrivit unui comunicat.

În 2019 şi 2020, familii libiene au depus o plângere civilă împotriva mareşalului Haftar, responsabil, potrivit acestora, de moartea rudelor lor, ucise în bombardamente.

La conducerea autoproclamatei Armate Naţionale Libiene (ANL), “el s-a angajat într-un război fără discernământ împotriva populaţiei libiene: a ucis mulţi bărbaţi, femei şi copii în bombardamente şi a torturat alţi civili”, au indicat reclamanţii.

Citește și : Blinken efectuează un turneu diplomatic în Africa pentru a contracara influenţa rusă

În Libia, două guverne se luptă pentru putere din luna martie: unul cu sediul la Tripoli, condus de Abdelhamid Dbeibah din 2021 şi altul condus de Fathi Bachagha şi susţinut de parlamentul din Tobruk şi de mareşalul Khalifa Haftar, care deţine controlul în estul Libiei.

Tags: Khalifa HaftarrazboiStatele Unitetortura
Categorii: Știrile zilei