Margaux Benn, reporter la cotidianul Le Figaro, recompensată cu premiul Albert Londres 2022

Publicat:

Premiul Albert Londres din acest an, echivalentul francez al premiilor Pulitzer, care recompensează cele mai bune materiale jurnalistice apărute în presa scrisă şi în audiovizualul francofon, a fost atribuit luni, la Riga, jurnalistei franco-canadiene Margaux Benn pentru reportajele sale despre războiul din Ucraina, publicate în cotidianul Le Figaro, informează AFP, potrivit agerpres.

Cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la moartea lui Albert Londres, juriul acestui premiu – ajuns la cea de-a 84-a ediţie – a deliberat în capitala letonă, “dorind să aducă un omagiu tuturor jurnaliştilor care lucrează pentru a acoperi din punct de vedere mediatic războiul declanşat de Rusia în Ucraina”.


Citeşte şi: Prima zi a Ministerialei NATO de la Bucureşti – Black News

Stilul unic al jurnalistei Margaux Benn, reporter în cadrul secţiei “Ştiri Externe” din redacţia cotidianului Le Figaro, fusese selecţionat deja de două ori pentru acest premiu, înainte să fie recompensat în acest an.

Lucrând în trecut pentru Agenţia France-Presse, The New York Times, France 24 şi BBC, jurnalista Margaux Benn, în vârstă de 34 de ani, este obişnuită cu zonele de conflict, relatând inclusiv din Sudan la începuturile carierei sale, în urmă cu peste zece ani.

“Totul a început cu nevoia de a merge pe teren”, a declarat Margaux Benn, aşa cum a procedat şi în 2018, când a mers “fără o plasă de siguranţă” şi a devenit jurnalist independent în Afganistan, lucrând pentru Le Figaro şi, apoi, pentru alte companii media.

După patru ani petrecuţi acolo, jurnalista, care a câştigat ediţia de anul trecut a premiului Bayeux pentru corespondenţi de război la radio, acoperă din punct de vedere mediatic, începând din martie 2022, războiul din Ucraina.

Premiul Albert Londres pentru Audiovizual, ajuns la cea de-a 38-a ediţie, a revenit în acest an Alexandrei Jousset şi Kseniei Bolchakova pentru documentarul de 80 de minute “Wagner, l’armée de l’ombre de Poutine”, produs de Capa şi France Televisions şi difuzat în premieră la sfârşitul lunii februarie, cu câteva zile înaintea invadării Ucrainei de către Rusia.

Cele două autoare “au fost primele care au documentat acţiunile acelei armate”, compuse din mercenari finanţaţi de un apropiat al lui Vladimir Putin, “ajutându-ne astfel să înţelegem mizele geopolitice ale Kremlinului”, a precizat juriul.

Premiul Albert Londres pentru Carte, ajuns la cea de-a şasea ediţie, a fost atribuit lui Victor Castanet pentru volumul “Les fossoyeurs”, o carte-anchetă publicată în luna ianuarie şi care a afectat profund Orpea, un mastodont din sectorul azilurilor private pentru vârstnici. În acea carte au fost denunţate într-o manieră amănunţită maltratările la care erau supuşi rezidenţii, lacunele din gestiunea personalului angajat şi utilizarea abuzivă a fondurilor publice.

De atunci, Orpea face obiectul unei anchete oficiale pentru maltratări instituţionalizate şi infracţiuni financiare.

Citeşte şi: Reuniunea ruso-americană pentru Tratatul New Start a fost amânată pe termen nelimitat – Black News

Un premiu onorific Albert Londres le-a fost decernat lui Andrii Ţaplienko şi lui Sevgil Musaieva, jurnalişti ai cotidianului online Ukrainska Pravda.

Create în 1933 în semn de omagiu adus jurnalistului francez Albert Londres (1884-1932), considerat părintele reportajului modern, acest premiu este însoţit de un cec în valoare de 3.000 de euro pentru fiecare dintre laureaţii săi, care trebuie să aibă vârste de până la 41 de ani.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale Talentele Republicii Moldova au fost onorate la Gala Excelenței Muzicale, eveniment...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.