Margrethe Vestager: A venit timpul să avem o femeie la conducerea Comisiei Europene. Bărbaţii au avut şansa lor

Publicat:

A venit vremea să avem o femeie în fruntea Comisiei Europene, a afirmat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager, aflată printre candidaţii pentru a-i succeda lui Jean-Claude Juncker, într-un interviu acordat vineri AFP, potrivit Agerpres.

“Dacă priviţi comisiile europene precedente, veţi vedea că bărbaţii au avut şansa lor”, a adăugat comisarul danez.


De la înfiinţarea sa în 1958, Comisia Europeană nu a avut niciodată o femeie în fruntea sa.

Citește și : Prim-ministru bavarez cere o reducere de zeci de miliarde a impozitelor în Germania

Margrethe Vestager, care aparţine grupului ALDE (liberali şi centrişti), a patra forţă în Parlamentul European, a pledat de asemenea pentru o Comisie cu o paritate “echilibrată” între bărbaţi şi femei.

În prezent, Comisia condusă de fostul premier luxemburghez Jean-Claude Juncker are în componenţa sa nouă femei şi 19 bărbaţi.

Întrebată ce crede despre franţuzoaica Christine Lagarde, actuala şefă a FMI, al cărei nume circulă uneori pentru preşedinţia Comisiei, chiar dacă nu este candidată, Vestager a declarat că aceasta este “una dintre eroinele” sale.

Ea a lăudat-o pe şefa FMI pentru munca sa la conducerea Fondului Monetar Internaţional, apreciind modul în care a implicat ţările, în special pe cele africane, în politica Fondului, dar şi pentru modul său de a se afirma ca femeie, “punând capăt domniei costumelor cu cravate negre”.

Întrebată, de asemenea, despre cancelarul german Angela Merkel, al cărei nume este vehiculat pentru preşedinţia Consiliului European (care îi reuneşte pe liderii statelor membre ale UE), deţinută în prezent de polonezul Donald Tusk, Vestager a apreciat că dna Merkel “poate fi tot ceea ce îşi doreşte”.

“Din punctul meu de vedere, ea are toate competenţele”, a subliniat comisarul pentru concurenţă.

Christine Lagarde şi Angela Merkel aparţin amândouă unor partide de dreapta, reprezentate în Parlamentul European de Partidul Popular European (PPE), concurent al ALDE, familia politică a dnei Vestager.

Alegerea unei sau a unui preşedinte al Comisiei va depinde de rezultatele alegerilor europene organizate din 23 până în 26 mai.

Citește și : ONU: Condamnarea lui Julian Assange este o ‘sentinţă disproporţionată’

Potrivit procedurii “Spitzenkandidat” impuse în 2014 de Parlamentul European, în această funcţie este desemnat candidatul familiei politice care va avea cei mai mulţi deputaţi în urma alegerilor europene.

Desemnarea preşedintelui Consiliului European este, în schimb, o prerogativă a şefilor statelor membre UE. Ea este prevăzută să aibă loc în cursul summitului european din 20-21 iunie, după o lună de la alegerile europene.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora Pe parcursul lunii august, în Republica Moldova vor fi organizate mai multe evenimente dedicate diasporei, în cadrul unei...

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile Un american în vârstă de 58 de ani...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.